Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Μουσείου Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό

- Advertisement -spot_img

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ:

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης συνολικά πολιτιστικών δράσεων και οργανισμών που δεν εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και ειδικά του έργου της εξαίρετης αυτής αναγνωρισμένης δημιουργού, που σημάδεψε την παγκόσμια χαρακτική δημιουργία εκφράζοντας το μόχθο και τους μεγάλους αγώνες του λαού μας για δίκιο και ελευθερία, από την Αντίσταση, τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια έως τη δικτατορία.

Το «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» στο Αιτωλικό έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Το ΚΚΕ ήδη από το 2014, αλλά και πιο πριν, επισήμανε τα προβλήματα του Μουσείου και με ερώτηση στην Βουλή είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα.

Από τότε έχουν περάσει 9 χρόνια και η κατάσταση του μουσείου όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά φαίνεται να έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από την αδιαφορία του κράτους και την εγκατάλειψη διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές του δήμου Μεσολογγίου.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων εκκλήσεις κανέναν δεν πείθουν ειδικά όταν προέρχονται από αυτούς που είτε είχαν την δημοτική, είτε την κυβερνητική ευθύνη για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου.

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας και οι Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου του ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανάκληση της απόφασης και την συνέχεια της λειτουργίας του Μουσείου ως ΝΠΔΔ απαιτώντας:

  • Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για τη συντήρηση και αποκατάσταση των έργων.

  • Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους χώρους του μουσείου, ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των έργων.

  • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι, ξεναγοί, ιστορικοί, επιμελητές εκθέσεων) ώστε να λειτουργήσει και να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο όχι μόνο για την περιοχή αλλά πολύ ευρύτερα.

Καλούμε:

  • τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να σταθούν δίπλα στο «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης.

Σήμερα προβάλλει επιτακτικά πια η αναγκαιότητα πρώτα από όλα, κυριολεκτικά να σωθούν τα έργα… Και αυτό σημαίνει ότι μπαίνει επί τάπητος η συζήτηση για τη δωρεά και το μέλλον του μουσείου…

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ