Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Νίκος Παπανδρέου: “Δημογραφική Πραγματικότητα: Προκλήσεις και Προοπτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη”

- Advertisement -spot_img

Εκδήλωση με το παραπάνω θέμα διοργανώνει η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκου Παπανδρέου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, 11:30-14:00, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και συμμετέχουν οι:

Ιράτσε Γκαρσία, Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (Βιντεοπαρέμβαση) Rovana Plumb, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του S&D, αρμόδια για           το Δημογραφικό.

Νίκος Παπανδρέου, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών – Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ

Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων,

Marcos Ros SempereΕυρωβουλευτής του S&D, Συντονιστής της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βιντεοπαρτέμβση

Την εκδήλωση συντονίζουν οι Δημοσιογράφοι Μαρία Σμιλίδου και Τάκης Σαράντης. Κατά τη διάρκειά της θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με ΜΜΕ από την Ελληνική Περιφέρεια για να ακουστούν οι απόψεις, οι θέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με αφορμή το Δημογραφικό.

Για την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο ΕΕ, το Δημογραφικό πρόβλημα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, με επίπεδο πολυπλοκότητας συγκρίσιμο με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η Ευρώπη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια σειρά από διαδοχικές κρίσεις: τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση από το 2008 και το 2009, την κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη, την υγειονομική κρίση του 2020 και του 2021 που συνδέεται και με την κοινωνικοοικονομική κρίση καθώς και με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά, άμεσα ή έμμεσα, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημογραφική προοπτική της Ε.Ε. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι μια διαφορετική δημογραφική πραγματικότητα εντός της ΕΕ δεν οδηγεί σε πόλωση και δεν θέτει υπό πίεση την εσωτερική συνοχή.

Προκειμένου να προσφέρουμε επισημαίνει η Σοσιαλιστική Ομάδα στην Ευρώπη ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να αναζητήσουμε μια ολοκληρωμένη λύση. Το οικολογικό σύστημα που χτίζουμε έχει σκοπό να προσφέρει έναν καλύτερο κόσμο για την επόμενη γενιά. Επιπλέον, εμείς ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες τονίζουν θα πρέπει να επιλέξουμε μια βιώσιμη δημογραφία σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Οι δημογραφικές προκλήσεις επηρεάζουν όλες τις διαστάσεις της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Ταυτόχρονα, βιώνουμε έναν ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος καλύπτει πτυχές από την οικονομία, την ασφάλεια των τροφίμων, το κλίμα, την άμυνα και την ασφάλεια και την τεχνολογία. Η δημογραφική βιωσιμότητα είναι μια πτυχή που απασχολεί όλους τους σημαντικούς παράγοντες. Για να διαφυλάξουμε και να βελτιώσουμε περαιτέρω το ευρωπαϊκό μας μοντέλο, θα πρέπει να δράσουμε τώρα για τις μελλοντικές γενιές.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να εξεταστούν και να συζητηθούν οι τρέχουσες τάσεις στον πληθυσμό, καθώς και οι προκλήσεις και οι προοπτικές που προκύπτουν από τις δημογραφικές μεταβολές στην Ελλάδα και σε ευρύτερο πλαίσιο, στην Ευρώπη.

Οι στόχοι που θέλει να επιτύχει η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών  με αυτήν την εκδήλωση περιλαμβάνουν:

Ευαισθητοποίηση: Κατανόηση της σημασίας των δημογραφικών αλλαγών και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις τους.

Κατανόηση των Προκλήσεων: Ανάλυση των συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζονται λόγω των δημογραφικών αλλαγών, όπως η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Εξερεύνηση Προοπτικών: Ανάδειξη δυνητικών λύσεων και προοπτικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, όπως πολιτικές υποστήριξης, καινοτόμες προσεγγίσεις στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Δημιουργία Διαλόγου: Δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ εμπειρογνωμόνων, πολιτικών, ακαδημαϊκών και του ευρύτερου κοινού.

Κίνητρα για Δράση: Κίνητρα για την ανάληψη πρακτικών δράσεων και πολιτικών που μπορούν να στηρίξουν την προσαρμογή στις δημογραφικές αλλαγές.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση:

https://www.youtube.com/watch?v=b-ceJjHetZs

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ