Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Μήνυμα Δήμαρχου Λευκάδας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

- Advertisement -spot_img

Μήνυμα Δήμαρχου Λευκάδας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό. Είναι Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Σεβασμού της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η γνώση και αναγνώριση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο της προάσπισης της ιστορίας μας και των καταγεγραμμένων γεγονότων. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι αναγκαία, ώστε αυτή να λειτουργήσει συμβολικά και αποτρεπτικά στο μέλλον.

Οι απόγονοι των Ποντίων θυσιάστηκαν για το γένος και την Ορθοδοξία, διατηρώντας αναλλοίωτα την ελληνική γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στις νέες πατρίδες, να συμβάλλουν στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου, ενώ μέχρι σήμερα αποτελούν μια ζωογόνο και δημιουργική δύναμη για την πατρίδα μας.

Ο πολιτισμός και η ιστορία του Πόντου, είναι πολιτισμός και ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό καθήκον όλων μας, ανεξάρτητα αν είμαστε Πόντιοι ή όχι, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ο Δήμος Λευκάδας, κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη και συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Δρ. Ξενοφών Ν. Βεργίνης

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ