Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Λ. Κυρίζογλου: Πρόσκληση της ΚΕΔΕ σε διαβούλευση από την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

- Advertisement -spot_img

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της πέμπτης κατά σειρά διημερίδας της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των νέων δημάρχων Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ είναι να ενημερωθούν οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους για κομβικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το σύστημα διακυβέρνησης, τα οικονομικά των ΟΤΑ, η οικονομική διοίκηση και διαχείριση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2029, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η οργάνωση της πολιτικής προστασίας από τους δήμους.

Στο προσεχές ΔΣ της ΚΕΔΕ θα παρουσιαστεί η κυβερνητική πρόταση για τις ΔΕΥΑ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μετά από πρόσκληση της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως η ΚΕΔΕ έχει ήδη ορίσει ειδικά υπηρεσιακά στελέχη για να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Μάλιστα, όπως είπε, η ΚΕΔΕ έχει ήδη ετοιμάσει και θα καταθέσει ένα πρώτο σχέδιο το οποίο περιγράφει τον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (2024–2027) του προγράμματος, τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

«Είμαστε έτοιμοι, δήλωσε, να συμβάλλουμε ως ΚΕΔΕ στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός «Πολυδιάστατου Προγράμματος Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση». Πλέον η κυβέρνηση έχει αδιατάρακτο κοινοβουλευτικό βίο, εμείς έχουμε μια πενταετία μπροστά μας, άρα δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία αν δεν υλοποιηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ισχυρή άνωθεν πολιτική βούληση για να πετύχει το εγχείρημα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο, στις 13 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τις ΔΕΥΑ.

«Δεν μπορούμε, είπε, να συζητάμε συνέχεια σε κάθε Δ.Σ. σε κάθε γενική συνέλευση για το σοβαρό ζήτημα των ΔΕΥΑ, όχι όλων, ιδιαίτερα εκείνων που οφείλουν πολλά χρήματα. Η ΔΕΥΑ η οποία χρωστάει οικονομικά και που έχει μοναδικό μέτοχο τον δήμο, θα συμπαρασύρει σε δυσχερή θέση και τον ίδιο τον δήμο.

Μία πρόταση είναι, η οποία θα έχει και οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος. Θα την ακούσουμε, δεν αποκλείουμε τίποτε, ούτε δεχόμαστε εκ των προτέρων τίποτε και με τα όργανά μας θα αποφασίσουμε».

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αναφέρθηκε διεξοδικά στις νομοθετικές και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανέφερε, ότι εντός του 2024 ετοιμάζεται ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης καθώς και ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα προκηρυχθούν 1.213 νέες προσλήψεις στον τομέα της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ προωθείται νέος κώδικας για το προσωπικό του δημοσίου και των ΟΤΑ καθώς και νέος κώδικας διοικητικών διαδικασιών.

«Με ένα νομικό οπλοστάσιο, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς, αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας. Για να έχετε όμως πειστικές απαντήσεις στους δημότες σας, πρέπει πρώτα στο εσωτερικό του Δήμου να είστε βέβαιοι ότι πάτε καλά. Γι αυτό το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τη μέτρηση του αντίκτυπου των προσπαθειών σας μέσα από τους δείκτες μέτρησης», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι από τη νέα χρονιά, οι δήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα μέσα στο γραφείο τους θα πρέπει να βρουν συγκρίσιμα στοιχεία για το πόσο ανακυκλώνει ο δήμος, ή πόσο ψηλά ή χαμηλά είναι τα δημοτικά τέλη σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

«Θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης, οι οποίοι θεσπίζονται προς όφελος των πολιτών» ανέφερε η κ. Χαραλαμπογιάννη, προσθέτοντας ότι αυτοί οι νέοι δείκτες θα συνδεθούν με το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι η εικόνα της κάθε κοινότητας, η εικόνα των δήμων και των περιφερειών, συναθροίζει και την εικόνα και την πορεία της χώρας.

«Όσο καλή, ποιοτική, αναπτυξιακή και να είναι η πολιτική που ασκείται από την κεντρική διοίκηση, αν δεν είναι αντίστοιχα ποιοτική, αναπτυξιακή, αποτελεσματική η λειτουργία των διοικήσεων των δήμων, τελικά το αποτέλεσμα της πολιτικής δεν θα είναι αυτό που θέλουμε για τον πολίτη. Υπηρετούμε λοιπόν από διαφορετικά επίπεδα διακριτούς ρόλους αλλά μέσα από ένα συμπληρωματικό πλαίσιο τον ίδιο στόχο», είπε.

«Εσείς καλείστε να επιτελέσετε το έργο που σας ανέθεσαν οι συμπολίτες μας, με όπλα που τίθενται στη διάθεσή σας με αυτά που ενσωματώσαμε στη θεσμική φαρέτρα και τα νέα εργαλεία που προετοιμάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών να θέσει στη διάθεσή σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους αιρετούς.

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης για προωθούμενες ρυθμίσεις στις ΔΕΥΑ

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μ. Σταυριανουδάκης ενημέρωσε τους αιρετούς για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΔΕΥΑ.

«Είμαστε, είπε, σε μια φάση επεξεργασίας και διαβούλευσης με τις ΔΕΥΑ ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση περισσότερο λειτουργική και κυρίως αποτελεσματική. Πράγματι είναι πολλά τα χρόνια τώρα που συζητάμε τον ίδιο και ίδιο προβληματισμό σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανελαστικές από τη μια δαπάνες των ΔΕΥΑ και από την άλλη την έλλειψη δυνατότητας είσπραξης των ανταποδοτικών οφειλόμενων, αλλά κυρίως της αποτελεσματικότητάς τους ως προς τη διανομή του ύδατος».

Ο κ. Σταυριανουδάκης κάλεσε τους δημάρχους να επισπεύσουν τις διαδικασίες υπογραφής σύμβασης για έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας καθότι η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης σε ό,τι αφορά στα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, προειδοποίησε τους αιρετούς ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα δεκάδων εκατ. που δεν έχουν ξεκινήσει.

«Εφιστώ την προσοχή ειδικά των νέων δημάρχων αφού ενημερωθούν από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές, να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δεν είναι νομίζω θετικό φαινόμενο να έρχεται δήμαρχος να ζητάει παράταση για ένα αθλητικό έργο που έχει ενταχθεί το 2018» είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι η νέα θητεία ξεκινά με πάρα πολλές και μεγάλες ευκαιρίες, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα έφτασε η ώρα για μια γενναία και ουσιαστική μεταρρύθμιση. Είμαστε εδώ, είμαστε ισχυροί και έτοιμοι έχοντας πλέον και μια νέα λαϊκή εντολή πενταετίας, ας κάνουμε το άλμα προς τα μπρος.

Και πιστεύω πως η Πολιτεία θα βρεθεί κοντά μας για να διαμορφώσουμε από κοινού τις συνθήκες για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης που είναι και το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχει δυναμικό ρόλο.«Τώρα είναι η ευκαιρία μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «με νηφαλιότητα, ωριμότητα, με συγκεκριμένες προτάσεις, αυτό για το οποίο όλοι πασχίζουμε, το καλό του τόπου, το καλό των συνδημοτών μας τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να το πετύχουμε. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε, αρκεί να μην υπάρξουν κάποιες αγκυλώσεις που υπήρχαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, επεσήμανε ότι σήμερα, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ως στόχο να παράξει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ανάπτυξη. Για να το επιτύχει καλύτερα, χρειάζεται να έχει σχέδιο, όραμα, πόρους και εργαλεία.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στη συμπληρωματικότητα δράσης μεταξύ Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της Α’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης, είναι η βελτίωση της ικανότητάς της, η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, στον επιχειρηματία, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Για να γίνει αυτό χρειάζονται εργαλεία, πόροι, πρόγραμμα. Όμως χρειάζεται και η αξιολόγηση του έργου, έτσι ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις στην κατάλληλη στιγμή με τα κατάλληλα μέσα και με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά σχήματα», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων αναφέρθηκε στο έργο της ΕΕΤΑΑ και στις δράσεις που προγραμματίζει, καθώς και στις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσουν οι νέες δημοτικές αρχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των δήμων για την ψηφιακή μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ