Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Κοινή Επιστολή της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR για την ξηρασία προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους

- Advertisement -spot_img

Ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR και τα μέλη της, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φωκίωνα Ζαΐμη, έστειλαν κοινή επιστολή (Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Μαρόκο) με θέμα: «Πρόσκληση για Συμμετοχή σε Εποικοδομητικό Διάλογο για λύσεις για την ξηρασία για τα Μεσογειακά Εδάφη» προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους: Elisa FERREIRA, για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., Wopke HOEKSTRA, για την Κλιματική Δράση και Virginijus SINKEVIČIUS, για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή: «Η συλλογική μας ανησυχία περιστρέφεται γύρω από την κατάσταση της ακραίας ξηρασίας που πλήττει τα εδάφη μας, η οποία επιδεινώνεται από την επικείμενη απειλή της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, οι εποχικές προβλέψεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να είναι θερμότερο από ότι συνήθως, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για τους υδάτινους πόρους. Οι τρομερές επιπτώσεις της ξηρασίας είναι εμφανείς: η γεωργία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, οι αυξημένοι κίνδυνοι πυρκαγιών απειλούν ζωές και oικοτόπους, η σήψη της βλάστησης αποτελεί απειλή για τα οικοσυστήματα, η παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση κινδυνεύει.

Η ανάγκη για άμεση δράση είναι επιτακτική για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να επιδιώξουμε βιώσιμες λύσεις για τις περιοχές μας.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη-Περιφέρειες της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR προτείνουν τις ακόλουθες βασικές επείγουσες δράσεις:

• Διεξαγωγή λεπτομερούς αξιολόγησης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της ξηρασίας στις περιφέρειες της Μεσογείου. Σημαντικός είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Κοινού Κέντρου Ερευνών.

• Προώθηση Επενδύσεων Έρευνας & Καινοτομίας με πρόσθετες διατάξεις χρηματοδότησης στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας. Σημαντική είναι η εξεύρεση πόρων για μεθόδους εξοικονόμησης νερού και για εναλλακτικές πηγές νερού κ.ά.

Όπως δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Φωκίων Ζαΐμης: «Χρησιμοποιούμε κάθε πρόσφορο τρόπο με τα ευρωπαϊκά δίκτυα στα οποία συμμετέχουμε προκειμένου να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεριμνήσει να δώσει περισσότερους πόρους σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία, τη διάβρωση ακτών, τη διαχείριση υδάτων κ.ά., θέματα σημαντικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας επισήμανε: «Η ανάληψη πρωτοβουλιών με σαφή οικολογικό προσανατολισμό οφείλει να είναι άμεση. Η αειφορική διάσταση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων πρέπει να ενταθεί έτι περαιτέρω και να υπάρξει ένας πολυεπίπεδος πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας εν γένει. Ταυτόχρονα η υιοθέτηση καλών πρακτικών από περιοχές, που έχουν υλοποιηθεί επιτυχημένα έργα αντιμετώπισης της ξηρασίας των μεσογειακών εδαφών αποτελεί άμεση αναγκαιότητα. Η συνεπής παρακολούθηση του φαινομένου και η καταγραφή των δεδομένων του πρέπει να είναι διαρκής”.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ