Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ιωάννινα: Πολυδιάστατες παρεμβάσεις στην Κιάφα

- Advertisement -spot_img

Ένα σημαντικό βήμα για να καταστούν τα Γιάννενα πόλη φιλική για ποδήλατα αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης για το ποδήλατο.

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο στο οποίο επενδύει ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη, την βιώσιμη κινητικότητα και με την κουλτούρα της ισόρροπης μετακίνησης που επιδιώκει να δημιουργήσει στην πόλη η δημοτική αρχή. Χρειάζεται όμως η απόκτηση τόσο της εκπαίδευσης όσο και της παιδείας για τη χρήση του.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στον αθλητικό χώρο της Κιάφας, έναν χώρο που αναμορφώθηκε πλήρως, παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης για το ποδήλατο επιδιώκει να αποτελέσει τον χώρο συνάντησης με τους πολίτες και το σημείο εκκίνησης της δύσκολης αυτής προσπάθειας.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια σημαντική δράση στο πλαίσιο της «Μελέτης Ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης», έργο το οποίο υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.

Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου με τις παράλληλες ενημερωτικές δράσεις, εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων που έχουν οργανωθεί για την υλοποίηση του «ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας», ο τερματισμός του οποίου θα γίνει την Πρωτομαγιά στην πόλη μας.

Συμμετοχικά εργαστήρια

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, εστίασε στη συμμετοχή των πολιτών στα στάδια της μελέτης, η οποία θα αποτελέσει κορμό και αναπόσπαστο κομμάτι του όλου σχεδιασμού. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθούν και συμμετοχικά εργαστήρια, ανοιχτά σε πολίτες και φορείς, ώστε οι τελικές προτάσεις να διαμορφωθούν σε στενή συνεργασία της μελετητικής ομάδας, των υπηρεσιών του Δήμου και των πολιτών.

Η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της ζωής της πόλης είναι ένα ζήτημα που προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυκλοφοριακής οργάνωσης. Θα περιλαμβάνει επίσης το αυτοκίνητο, τη δημόσια συγκοινωνία και το περπάτημα, ενώ έμφαση θα δοθεί στα ευάλωτα άτομα.

Το Κέντρο Ενημέρωσης για το ποδήλατο θα αποτελέσει τη βάση για την οργάνωση των συμμετοχικών εργαστηρίων, αλλά και για τη συγκέντρωση όσων ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν.

Η μελέτη θα γίνει σε δύο φάσεις:

Η πρώτη θα καταλήξει σε ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνολο της πόλης, ενώ η δεύτερη σε σχεδιασμό άμεσης υλοποίησης/εφαρμογής συγκεκριμένων διαδρομών.

Θα διοργανωθούν τέσσερα (4) συμμετοχικά εργαστήρια με το συντονισμό της μελετητικής ομάδας, στα οποία θα εξετασθούν όλες οι παράμετροι για την σταδιακή ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην πόλη.

Το 1ο και 2ο συμμετοχικό εργαστήριο θα αφορούν στην ανάλυση της υφιστάμενης κυκλοφοριακής κατάστασης και την καταγραφή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών σημαντικών δρόμων του οδικού δικτύου. Θα αφιερωθούν κατά κύριο λόγο στην ενημέρωση όσον αφορά τις αρχές κυκλοφοριακού σχεδιασμού και τις πολιτικές που ασκούνται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και ενισχύουν τη χρήση του ποδηλάτου. Τέλος θα εστιάσουν στην αποτύπωση των δυσκολιών/προβλημάτων που εντοπίζονται.

Στο 3ο και 4ο συμμετοχικό εργαστήριο θα διαμορφωθεί η πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί αφού έχουν ληφθεί υπόψη τεκμηριωμένα όλα τα δεδομένα.

Θα εξεταστούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελετητικής ομάδας, των υπηρεσιών του Δήμου και πάντα σε συνεργασία με φορείς και πολίτες και έτσι θα επιλεγεί η οριστική πρόταση.

Τα Γιάννενα έχουν πλούσια ιστορία και σπάνιο φυσικό περιβάλλον γύρω τους. Έχουν επίσης έναν μεγάλο πληθυσμό νέων που σπουδάζουν, εργάζονται και γενικά βιώνουν την πόλη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντική βάση για έναν επιτυχημένο σχεδιασμό, ο οποίος θα ενισχύσει εκτός από την βιώσιμη κινητικότητα και τη φυσιογνωμία της πόλης μας.

Αναμόρφωση και ανάδειξη του Αθλητικού Κέντρου της Κιάφας

Το Κέντρο Ενημέρωσης βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο της Κιάφας, έναν χώρο που κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών βανδαλίστηκε και πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Ειδικότερα, για την αναμόρφωση και ανάδειξη του Αθλητικού Κέντρου της Κιάφας τοποθετήθηκαν νέα τέρματα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, καλλωπίστηκε ο περιβάλλων χώρος με τη φύτευση νέων δέντρων και επιδιορθώθηκε το τραπέζι teqball.

Έγινε αντικατάσταση στις λάμπες φωτισμού, οι οποίες είχαν σπάσει και ο χώρος πια είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους.

Όσον αφορά τα βοηθητικά κτήρια, συντηρήθηκαν πριν λίγες μέρες και δυστυχώς στην πορεία υπέστησαν ζημιές. Εκτός όμως από το Κέντρο Ενημέρωσης για το ποδήλατο, παραχωρήθηκε χώρος στην Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων, ο οποίος θα αποτελέσει χώρο συνάθροισης των μελών της, τα οποία ο Δήμος ευχαρίστησε θερμά διότι με τις δικές τους προσπάθειες συνέβαλαν στην ανάδειξη του χώρου καθώς και στον πολιτιστικό σύλλογο Κιάφας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, σκοπός της Δημοτικής Αρχής, παραμένει η ανάδειξη και η αξιοποίηση του χώρου με επιπλέον δράσεις που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ