Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

19η Μαΐου : Παγκόσμια ημέρα οικογενειακού ιατρού

- Advertisement -spot_img

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια ημέρα οικογενειακού ιατρού

“Healthy Planet, Healthy People”
(«Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι»)

H Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 2010 από την WONCA (World Organization of Family Doctors) για να επισημάνει το ρόλο και την αξία των οικογενειακών ιατρών στην παροχή δια βίου φροντίδας στους ασθενείς τους, σε όλα τα στάδια της ζωής τους, από τη βρεφική κούνια μέχρι το βαθύ γήρας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος στη φροντίδα των παιδιών, καθώς και στην παρηγορητική φροντίδα και στη φροντίδα ασθενών στο τέλος της ζωής τους. Είναι
επίσης μια ευκαιρία να εορταστεί η πρόοδος που σημειώνεται στην Οικογενειακή Ιατρική και οι ειδικές συνεισφορές των Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας παγκοσμίως, αλλά και του σημαντικού έργου των Οικογενειακών Ιατρών στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας.

Η σχέση Οικογενειακού Ιατρού – ατόμου/οικογένειας αποτελεί μια σχέση εμπιστοσύνης, που οικοδομείται και από τις δυο πλευρές από τη στιγμή της πρώτης επίσκεψης του ασθενούς. Άτομα και οικογένειες βασίζονται στους Οικογενειακούς τους Ιατρούς και δίνουν μεγάλη αξία στις σχέσεις αυτές. Οι Οικογενειακοί Ιατροί λειτουργούν συχνά σαν κόμβος για τη διαχείριση της υγείας του ασθενούς και παρέχουν συνέχεια στη φροντίδα. Η συνέχεια είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της εργασίας τους αφού συμβάλλει στη φροντίδα μέσω της συνεχούς παρακολούθησης που πραγματοποιείται στους ασθενείς, όπου ο συντονισμός με άλλα επίπεδα επαγγελματιών φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας. H συνέχεια στη φροντίδα σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση, καλύτερη
συμμόρφωση των ασθενών, λιγότερες νοσηλείες και σπανιότερη χρήση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Τέλος, η συνέχεια αντιπροσωπεύει τη συνεχή προετοιμασία και ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αδιάλειπτη έρευνα και την ικανότητα προσαρμογής και οικοδόμησης ανθεκτικότητας στις αλλαγές, τις τεχνολογίες, τις μεθοδολογίες και των εκπαιδευτικών στρατηγικών.

Ο Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός με υψηλή ενσυναίσθηση παρέχει την αρωγή του σε όλα τα άτομα που απευθύνονται σε εκείνον. Είναι ο δικός σας Ιατρός, ο άνθρωπος σας, ο φίλος εμπιστοσύνης σας, είναι παρών για εσάς, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ευάλωτα και κοινωνικά απομονωμένα άτομα, δημιουργώντας επιπλέον ένα δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης, επαγρυπνώντας για αποτελεσματικότερη διαχείριση της ασθένειάς σας.
Η παροχή προσιτής, δίκαιης, βιώσιμης και υψηλής ποιότητας φροντίδας είναι ο αυτοσκοπός του Οικογενειακού Ιατρού. Το να είσαι Οικογενειακός Ιατρός είναι ταυτόχρονα προνόμιο και ευθύνη, να φροντίζεις πάντα τους ανθρώπους και να παρέχεις ό,τι είναι απαραίτητο για την ευημερία και την προστασία τους, εντοπίζοντας τις ανάγκες των ασθενών.

Το φετινό μήνυμα είναι: “Healthy Planet, Healthy People”

(«Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι»)

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ