Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Ευρωπαϊκά βραβεία για Βιολογικούς Δήμους και Βιολογικές Περιφέρειες

- Advertisement -spot_img

Η αύξηση της βιολογικής γεωργίας, της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και της παραγωγής βιολογικών τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών και έχει θετική επίδραση στο κλίμα, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων. Έχει διαπιστωθεί ότι η βιολογική παραγωγή διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο, έως το 2030, το 25% των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ να χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες και, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά η βιολογική υδατοκαλλιέργεια.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, για να τονωθεί η βιολογική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής.

Για το σκοπό αυτό, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για την αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων. Τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών, την COPACOGECA και την IFOAM Organics Europe. Τα βραβεία απονέμονται στους καλύτερους και πιο καινοτόμους παράγοντες του τομέα της βιολογικής παραγωγής, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει η γεωργία στο περιβάλλον και στο κλίμα, καθώς και στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Τα βραβεία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά το 2022.

Τα βραβεία απονέμονται σε διάφορους παράγοντες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εξαίρετο, καινοτόμο και βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 7 κατηγορίες βραβείων:

  • Κατηγορία 1: Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων και βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων

  • Κατηγορία 2: Βραβείο καλύτερης Βιολογικής Περιφέρειας

  • Κατηγορία 3: Βραβείο καλύτερου Βιολογικού Δήμου

  • Κατηγορία 4: Βραβείο καλύτερης Βιολογικής «Βιοπεριφέρειας»

  • Κατηγορία 5: Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ

  • Κατηγορία 6: Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων

  • Κατηγορία 7: Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 8 Ιουνίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής μπορείτε να αναζητήσετε στην κάτωθι ιστοσελίδα:

https://ec.europa.eu/info/foodfarmingfisheries/farming/organicfarming/organicactionplan/euorganicawards_en

 

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ