Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Τελικές διορθώσεις στο ΟΣΔΕ καλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή του τσεκ

- Advertisement -spot_img

Κλειστή θα είναι από τις 19 Οκτωβρίου η πλατφόρμα του gov για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να καλεί τους παραγωγούς να σπεύσουν για τις τελευταίες μικροδιορθώσεις στις αιτήσεις τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προεργασίες της προκαταβολής του τσεκ.

Για τελικές διορθώσεις στο ΟΣΔΕ καλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο παρά πέντε της πληρωμής του τσεκ για το 2023

Λιγότερο από ένα δεκαήμερο θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι του Οργανισμού Πληρωμών για να περάσουν τις εν λόγω αλλαγές και να τρέξουν τις τελευταίες διασταυρώσεις με στόχο να βγει η πληρωμή ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι στις διορθώσεις που καλούνται τώρα να κάνουν οι παραγωγοί, δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα προσθήκης αγροτεμαχίου.

Εν τω μεταξύ, τρέχουν ακόμα οι μεταβιβάσεις με καταληκτική ημερομηνία την 20η Οκτωβρίου, κάτι που καθιστά αβέβαιη την πληρωμή μαζί με την προκαταβολή του τσεκ. Σε περίπτωση που ο χρόνος δεν αποδειχθεί αρκετός, η πληρωμή των μεταβιβάσεων, όλων ή μέρων αυτών, μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο. Στο πρακτικό του θέματος ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι για τις  μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων 2023 ο μεταβιβαστής κάνει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν χρειάζεται να επισυνάψει παραστατικά παρά μόνο αν ενημερωθεί ότι είναι σε δείγμα ελέγχου, η αίτηση οριστικοποιείται και παίρνει πρωτόκολλο ενώ στη συνέχεια ο αποδέκτης μέσω του gov.gr (eae2023.opekepe.gov.gr)  κάνει την αποδοχή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση. Υπάρχει μια περιοδική ενημέρωση του gov.gr (υφίσταται υστέρηση στους χρόνους ενημέρωσης μεταξύ καταχώρησης και εμφάνισης) και θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από τους ενδιαφερόμενους.

Αλλαγές με εντολή monitoring

Οι αγρότες εφόσον ενημερωθούν από σχετική εφαρμογή εντός της ΕΑΕ 2023 αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου με παρακολούθηση εκτάσεων (MONITORING – AMS), θα μπορούν να προβαίνουν για όλα τα αγροτεμάχιά τους, ανεξαρτήτως σήμανσης που έλαβαν (πράσινα, κόκκινα), στις εξής αλλαγές:

α. αλλαγή της θέσης υφιστάμενου αγροτεμαχίου

β. τροποποίηση της γεωμετρίας υφιστάμενου αγροτεμαχίου

γ. κατάτμηση αγροτεμαχίου (π.χ. ένα υφιστάμενο αγροτεμάχιο να “σπάσει” σε δυο)

δ. διαγραφή αγροτεμαχίου

ε. αφαίρεση αιτήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

στ. αφαίρεση αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

Δεν επιτρέπεται η προσθήκη, εκ νέου, αγροτεμαχίου που δεν αφορά το ανωτέρω σημείο (γ).

Συστήνεται ωστόσο οι παραγωγοί ή οι χρήστες της ΕΑΕ 2023 να μην προβαίνουν σε αλλαγές για τα αγροτεμάχια που έλαβαν «πράσινη» σήμανση.

Εφόσον γνωστοποιηθεί στον γεωργό ότι περιλαμβάνεται σε δείγμα επιτόπιου ελέγχου που αφορά σε εκτάσεις (πλην εκείνης του βάμβακος, αραβοσίτου και ρυζιού), δεν θα επιτρέπεται καμία από τις παραπάνω αλλαγές.

Συνοπτικά οι αλλαγές επί της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2023 αφορούν σε:

  • προσθαφαίρεση οικολογικών σχημάτων μέχρι 18 Οκτωβρίου
  • προσθαφαίρεση συνδεδεμένων καθεστώτων μέχρι 15 Οκτωβρίου
  • αλλαγές ποικιλίας μέχρι και η ένταξη σε ομάδα παραγωγών μέχρι 18 Οκτωβρίου
  • αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων και η αποδοχή αυτών μέχρι 20 Οκτωβρίου

Πηγή: agronews.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ