Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Σύσκεψη για ενέργεια στο Μαξίμου: «Η Ελλάδα θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής – Υπάρχει επάρκεια»

- Advertisement -spot_img

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας

Σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom για διακοπή της ροής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, ενώ οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

Υπογραμμίστηκε, δε, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Από πλευράς κυβέρνησης σημειώνεται επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Πέτκοφ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Το Plan B της Αθήνας

Όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», μπροστά στο ενδεχόμενο να σταματήσουν οι ροές, η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, επισπεύδεται.

Βασικός πυλώνας του ελληνικού σχεδίου είναι να δουλέψουν λιγνιτικές μονάδες για να αντικαταστήσουν μονάδες φυσικού αερίου αν δεν έχουν καύσιμο. Επίσης, μονάδες φυσικού αερίου που έχουν την τεχνική δυνατότητα θα λειτουργήσουν με ντίζελ. Τρίτος άξονας είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από εναλλακτικές πηγές. Και τέταρτος η αναβάθμιση των υποδομών για να υποδεχθεί το βασικό υποκατάστατο του ρωσικού αερίου, το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Λιγνίτες

Στις μονάδες του Αγίου Δημητρίου λείπουν μόλις 200.000 τόνοι λιγνίτη για να φτάσει στο μέγιστο απόθεμα του 1,55 εκατ. τόνων που μπορεί να δεχθεί ο ΑΗΣ. «Πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες και σίγουρα έως το τέλος Μαΐου θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου δεν έχει αυξηθεί η παραγωγή ισχύος προς το παρόν, καθώς δουλεύει μόνο ο Αγιος Δημήτριος 3 για την τηλεθέρμανση».

Μάχη με τον χρόνο για να γεμίσουν οι «αυλές» των λιγνιτικών μονάδων με επαρκείς ποσότητες λιγνίτη, ούτως ώστε να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα.

Ο ΑΗΣ της Μελίτης προμηθεύεται από ιδιωτικό ορυχείο της ΜΕΤΕ 2.000-3.000 τόνους την ημέρα, συν άλλους τόσους από το κεντρικό πεδίο για να γίνει μείγμα που μπορεί να «κάψει» ο σταθμός. Τα αποθέματα της Μελίτης είναι σήμερα 285.000 τόνοι και ο στόχος είναι να φτάσουν το 1,25 εκατ. έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Στη Μεγαλόπολη, στις «αυλές» των μονάδων οι ποσότητες λιγνίτη από 270.000 τόνους στις αρχές του μήνα έχουν ανέλθει ήδη στις 400.000 και ο στόχος είναι να φτάσουν τις 500.000 στα τέλη Απριλίου.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ορυχεία της ΔΕΗ. Το νότιο πεδίο που τροφοδοτεί τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου (και την Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο) και το κεντρικό πεδίο, επίσης για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Στη ΔΕΗ εξετάζουν τη δυνατότητα εντατικοποίησης των εργασιών στα ορυχεία, ώστε να τροφοδοτείται το σύνολο των μονάδων εάν χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Ωστόσο, «ο λιγνίτης δεν βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε χρόνια πριν. Στο νότιο πεδίο δούλευαν 1.500 άτομα και τώρα έχουν μείνει 750. Συνολικά στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας δουλεύουν αυτή τη στιγμή 1.600-1.700 μόνιμοι εργάτες και κάποιοι με οκτάμηνες συμβάσεις. Παλαιότερα δούλευαν 5.500-6.000 άτομα. Και αύριο το πρωί να προσλάβουμε κόσμο, μέχρι να εκπαιδευτεί, μέχρι να επιστρέψουν οι εργολάβοι που έχουν αναζητήσει στο μεταξύ άλλο αντικείμενο εργασίας, θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες για να παράξουμε τις ποσότητες λιγνίτη που θα χρειαστούν», λέει το ίδιο στέλεχος της ΔΕΗ.

Νέα αποθήκη Ρεβυθούσας

Με ταχείες διαδικασίες προχωράει και ο διαγωνισμός για την προμήθεια μιας πλωτής αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3. Ο ΔΕΣΦΑ απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενοικίαση για διάστημα 12-18 μηνών μιας πλωτής αποθήκης (FSU), στην ουσία ενός βαποριού μεταφοράς LNG, το οποίο να είναι διαθέσιμο μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να υποδεχθεί περισσότερα φορτία LNG. Για τον Μάιο είναι προγραμματισμένα έξι και για τον Ιούνιο πέντε φορτία. Τους ίδιους μήνες του 2021 ήρθαν τρία και δύο φορτία αντίστοιχα. Η ΔΕΠΑ, πέραν της μακροχρόνιας σύμβασης με την Αλγερία για υγροποιημένο αέριο, βρίσκεται σε συζητήσεις για επιπλέον ποσότητες με την Αίγυπτο και το Κατάρ.

FSRU Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε να επισπευσθεί και η κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Το πλοίο της Gastrade, που θα αναπτύξει τη μονάδα, βρίσκεται ήδη στα ναυπηγεία Κέπελ της Σιγκαπούρης για τις αναγκαίες μετασκευές. «Ευτυχώς προλάβαμε και κλείσαμε θέση. Ολοι αυτή τη στιγμή ψάχνουν FSRU. Δύο θέλουν οι Γερμανοί και άλλα δύο η Snam (Ιταλία)», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Παράλληλα, προχωρούν και τα έργα στην Αλεξανδρούπολη. «Είναι να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023. Προσπαθούμε να το επισπεύσουμε κατά έξι μήνες», λέει.

 

Πηγή: kathimerini.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ