Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σε διαβούλευση ο νέος δικαστικός χάρτης, κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας το Αγρίνιο

- Advertisement -spot_img

Σε διαβούλευση τέθηκε ο νέος δικαστικός χάρτης από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το σχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση φέρνει σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην Αιτωλοακαρνανία.

Tομή του σχεδίου είναι η συγχώνευση όλων των ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων ώστε κάθε νομός να έχει ένα δικαστήριο πρώτου βαθμού.

Αυτό ήταν και το σημείο που προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου, αναφορικά με την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας.

Από τις δύο πόλεις διεκδικήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο η έδρα ενώ ασκήθηκαν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, με την Κυβέρνηση τελικώς να επιλέγει ως κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας το Αγρίνιο.

Ως παράλληλη έδρα ορίζεται το Μεσολόγγι και ως περιφερειακή έδρα ορίζεται η Ναύπακτος.

Οπως επεξηγείται μεταξύ άλλων στο σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση:

«Κεντρική έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα υφιστάμενου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα έκαστης Περιφερειακής Ενότητας, με την επιφύλαξη του άρθρου 6.

«Παράλληλη έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα υφιστάμενου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείου με πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα, που βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με την κεντρική έδρα.

«Περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα ειρηνοδικείου, που διατηρείται με ειδική καθ’ ύλη αρμοδιότητα.

Από εκεί και πέρα:

Τα ειρηνοδικεία καταργούνται και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Τα καταργούμενα ειρηνοδικεία που αναφέρονται στο άρθρο 6 διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.

Οι έδρες των υφισταμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείων που βρίσκονται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με την κεντρική έδρα πρωτοδικείου ορίζονται ως παράλληλες έδρες του πρωτοδικείου αυτού, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6.

Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων.

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται.

Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου.

Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται.

Σε ότι αφορά την καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων:

Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.

Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν:

α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου

και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων.

Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.

Σε ότι αφορά την λειτουργία στην Αιτωλοακαρνανία:

Στην Περιφερειακή Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.

Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζονται ως ακολούθως:

α) 3 Πρόεδροι Πρωτοδικών

β) 26 Πρωτοδίκες: είκοσι έξι

γ) 2 Δικαστικοί Πάρεδροι

δ) 2 Εισαγγελείς Πρωτοδικών

ε) 3 Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε 94.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

ΣΧΝ-ΥΠΔΙΚ
- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ