Ο ρόλος του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας, μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών υποστήριξης στην ανάπτυξη επιχειρήσεων καθώς και στοιχεία ερευνών και μελετών που ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας, σήμερα, Τετάρτη 9 Μαΐου 2022, στο Αγρίνιο.
«Σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα δέχεται απανωτά πλήγματα. Μετά την οικονομική κρίση, η πανδημία. Και εν μέσω πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Ωστόσο, ειδικά σε εποχές κρίσεων, γίνονται ακόμα πιο πολύτιμα τα εργαλεία που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Με βάση τα στοιχεία που θα αναλύσουν στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι μας η Δυτική Ελλάδα διαθέτει μια δυναμική βιομηχανία τροφίμων, κάτι που συναρτάται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα και την ποιοτική παραγωγή. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, το 81% όμως το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου δεν πραγματοποίησε πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μας δείχνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι διστακτικός να κάνει το επόμενο βήμα και να βγει στις αγορές του εξωτερικού. Ερχόμαστε λοιπόν, με σύγχρονα εργαλεία να κάνουμε τα βήματα ευκολότερα και τους επιχειρηματίες πιο τολμηρούς. Σήμερα λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του επιχειρηματικού και παραγωγικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της περιοχής και ιδιαίτερα, τις μικρομεσαίες. Οι ανάγκες καταγράφηκαν μέσα από έρευνα συγκυρίας που διενεργήθηκε σε επιχειρήσεις της περιοχής. Η απάντησή μας στις νέες προκλήσεις είναι ο Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. Μία νέα και καινοτόμο δράση για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική οικονομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένας νέος, πρωτοποριακός θεσμός, που ενεργεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ξεκίνησε να υλοποιείται μετά την υπογραφή σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον ανάδοχο του έργου. Η δράση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και φορέας υλοποίησης είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φορέα που θα παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους δυνητικούς επενδυτές, δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και καινοτόμα «υλικά». Παράλληλα, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας θα έχουν στη διάθεσή τους μία πλήρης βάση γνώσεων και υποστήριξης. Επίσης, ο ΜΣΕ θα παρακολουθεί στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα συντονίζειδράσεις και θα διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις, ενώ Κέντρα υπάρχουν ήδη σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. (Πάτρα, Αθηνών & Σαρανταπόρου 1-3, Αγρίνιο, Μπουκογιάννη 4, Πύργος, Μητροπολίτου Αντωνίου 49).
Η Αναπληρώτρια – Υπεύθυνη του έργου, Αναστασία Ζαχαράκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ξεκινήσει την υποστήριξη σε πάνω από 100 επιχειρήσεις εκ των οποίων 57 από την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αφορούν: Επιχειρηματικό σχεδιασμό 45 (Αιτ/νια 19), Θέματα Marketing ή/και έρευνας αγοράς 60 (Αιτ/νια 25), Αναδιοργάνωση ή/και κοστολόγηση 6 (Αιτ/νια 3), Υποστήριξη δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργασιών 6 (Αιτ/νια 2), Αναζήτηση χρηματοδότησης μεγάλο ενδιαφέρον εν αναμονή δράσεων κρατικών ενισχύσεων. Ο Μηχανισμός εστιάζει στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στοχεύοντας στα εξής: όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αναζητήσουν συμβουλευτική υποστήριξη, να βοηθήσει μεγαλύτερες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά, διαρκή παρακολούθηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσαρμογή των υπηρεσιών στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο ΜΣΕ προσβλέπει στη συνεργασία με τους Επαγγελματικούς Φορείς και τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Από πλευράς του, ο Manager ICAP Advisory, Νίκος Ταβουλάρης, αναφέρθηκε στη σημασία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο των μελετών και ερευνών του ΜΣΕ. Μεταξύ άλλων ο κ. Ταβουλάρης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
Το ΑΕΠ της Περιφέρειας εκτιμάται ότι αυξήθηκε σημαντικά το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2022
Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
H πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει κύκλο εργασιών έως €100 χιλ.
Θετικό γεγονός ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη το προηγούμενο έτος.
Μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που πραγματοποιεί εξαγωγές και επενδύσεις.
Παρατηρείται δυσκολία σύναψης νέων τραπεζικών δανείων.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα προϊόντα τους έχουν καλύτερη ποιότητα έναντι του ανταγωνισμού.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Πιστιόλας, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός,. Παρευρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών & Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, όπως επίσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών φορέων, ενώ ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.
Περισσότερες πληροφορίες για το Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:www.pde-mse.gr/
Η εκδήλωση μεταδόθηκε και μέσω Livestreaming δια μέσω του ακόλουθου συνδέσμου