Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Πρόταση επανέκθεσης των γλυπτών της συλλογής Καπράλου κατέθεσε το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»

- Advertisement -spot_img

Πρόταση επανέκθεσης της συλλογής των γλυπτών του Χρήστου Καπράλου κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου την Τετάρτη το «Ανυπότακτο Αγρίνιο».

Τα γλυπτά στεγάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη και η εν λόγω πρόταση έρχεται σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης του Πάρκου Αγρινίου.

Παράλληλα με την πρόταση κατατέθηκε και σχετική ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή:

«κ. Πρόεδρε,

τα μουσεία, οι πινακοθήκες, οι γλυπτοθήκες μιας πόλης, όταν δεν είναι «ζωντανοί» οργανισμοί, όταν δεν «πλημμυρίζουν» από ανθρώπους, παύουν να είναι χώροι τέχνης και πολιτισμού μετατρέπονται σε σκονισμένες αποθήκες πολύ σημαντικών, σημαντικών ή λιγότερο σημαντικών ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, τα οποία, αν και υπαρκτά, παραμένουν ανύπαρκτα».

Με αυτή την παραδοχή ως αρχή καταθέτουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση της Dr. ιστορικού τέχνης, Μίρκας Παλιούρα και της Dr. μουσειολόγου Σπυριδούλας Πιρπίλη, που υποβλήθηκε στην Δημοτική Αρχή σε προηγούμενο χρόνο, αλλά εξ όσων γνωρίζουμε, καμιά ενέργεια δεν έγινε από την μεριά της για την αξιολόγηση ή την υλοποίησή της.

Επισημαίνουμε ότι:

1.Προτάσεις επιστημόνων και μελών της τοπικής κοινωνίας που φτάνουν στο γραφείο του Δημάρχου θα πρέπει να κοινοποιούνται ταυτόχρονα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε το σώμα να γνωρίζει τις προτάσεις των συνδημοτών μας για την ουσιαστική λειτουργία της πόλης και των χώρων της.
2.Για κάθε παρόμοια πρόταση η Δημοτική Αρχή οφείλει να καταθέτει εγγράφως την αξιολόγησή της στους συνδημότες που την έχουν εκπονήσει και στο Δημοτικό συμβούλιο· να ορίζει το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησή της ή να τεκμηριώνει τους λόγους της απόρριψης της.

Και ρωτάμε:

1.Πώς αξιολογεί η Δημοτική Αρχή του Αγρινίου την συγκεκριμένη πρόταση;
2.Ποια η απόφαση της για την υλοποίησή της ή μη;
3.Ποια η απάντησή της στα ερωτήματα των επιστημόνων που συνέταξαν την μελέτη:

α. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι οι χώροι των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πάρκου ως ενιαίο σύνολο ή όχι;
β. Θα υποβαθμιστεί η όποια προσπάθεια για την αποκατάσταση του Πάρκου, αν τα κτίρια του συγκροτήματος Παπαστράτου παραμείνουν εγκαταλελειμμένα;
γ. Είναι εικόνα σύγχρονου εκθεσιακού χώρου η εικόνα που παρουσιάζει η Γλυπτοθήκη Καπράλου, με φθορές, χωρίς υποτυπώδη – έστω – υπομνηματισμό των εκθεμάτων, με έργα ατάκτως παρουσιαζόμενα στον χώρο της Γλυπτοθήκης;
δ. Το Αγρίνιο χαρακτηρίζεται από τόσο μεγάλο μουσειακό δυναμικό ώστε να έχει την πολυτέλεια να αφήνει εγκαταλελειμμένη τη μόνη Γλυπτοθήκη που διαθέτει;

4. Υπάρχει αντιπρόταση από τη Δημοτική Αρχή για την επίλυση των ζητημάτων που θέτει η παρούσα πρόταση κι αν ναι, ποια είναι αυτή;»

Η πρόταση:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ