Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάζουν το μουσικό θέατρο Οδός Φανταστικής, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς

- Advertisement -spot_img

Το 3ο Κουδούνι Όπερα, το καθιερωμένο πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φαντασία και παρουσιάζει με τη συμμετοχή 200 μαθητών επί σκηνής την παράσταση μουσικού θέατρου Οδός Φανταστικής – ΥΓ: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι… Guest star το φάντασμα του Τζάννι Ροντάρι!, σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Σοφίας Καμαγιάννη, λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη και σκηνοθετική επιμέλεια Ελένης Ζαχοπούλου. Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 01 Ιουνίου 2024 στις 18.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από τις 23 Μαΐου 2024 στις 12.00.

Η παράσταση αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού προγράμματος 3ο Κουδούνι Όπερα, το οποίο υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) εντάσσεται στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας «EQUALL – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων» και ειδικότερα στον πυλώνα που περιλαμβάνει δράσεις για τη Νέα Γενιά.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σας όταν αρχίζετε να φαντάζεστε; Με αυτήν ακριβώς τη σκέψη ξεκινάει η βόλτα στην Οδό Φανταστικής. Πρόκειται για μια περιπλάνηση που θα αποκαλύψει την καθοριστική συμβολή της φαντασίας και των αξιοθαύμαστων μηχανισμών της στην προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τον κόσμο, να τον κατανοήσει και να τον αναδιαμορφώσει. Με έμπνευση από το βιβλίο του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζάννι Ροντάρι  Η γραμματική της φαντασίας, το έργο θέτει ως κεντρικό θεματικό άξονα τη σπουδαιότητα της φαντασίας στην καθημερινή εμπειρία. Βάση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας και μέσο συναισθηματικής έκφρασης, η φαντασία αφήνεται απόλυτα ελεύθερη να μας ταξιδέψει σε ένα παράξενο και ευφάνταστο τσίρκο που εμφανίζεται ξαφνικά για να δώσει μια παράσταση… μέσα στο κεφάλι των θεατών, ένα «Τσίρκο Εγκεφάλου»! Τον ρόλο του Λέοντα Πραγματίμωνα ερμηνεύει ο Νίκος Καραγκιαούρης, και του εμπαθούς θεατή η Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Συμμετέχει μουσικό σύνολο.

Το 3ο Κουδούνι Όπερα φέτος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης υλοποίησης φιλοδοξώντας να εισαγάγει δασκάλους και μαθητές στην απολαυστική καλλιτεχνική διεργασία της προετοιμασίας και της παρουσίασης ενός σύγχρονου έργου μουσικού θέατρου μέσα από μια σειρά εργαστηρίων που αξιοποιούν σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία και διαρκούν ένα σχολικό έτος. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και να

πειραματιστούν με πρακτικές της όπερας και του μουσικού θεάτρου με στόχο την προαγωγή της εμπειρικής μάθησης, τη μετάδοση γνώσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων κατάλληλων να ενσωματωθούν στον κορμό της σχολικής διδασκαλίας. Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 ήταν: 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας «Αντώνιος Μιχαήλος», 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, 12ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 15ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 38ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 69ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική – Birds».

Η δημιουργική ομάδα της Οδού Φανταστικής σημειώνει: Το ηχητικό σύμπαν του έργου είναι ένα παραξένισμα διαφορετικών μελωδικών και ηχητικών προσεγγίσεων. Προσπαθούμε να προ(σ)καλέσουμε και να ενθαρρύνουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν καινούριους δρόμους μουσικής και θεατρικής δημιουργίας. Η ομαδική συνεκφώνηση, κατά τόπους απόλυτα ρυθμική, πολλές φορές συνδυάζεται με μια παράλληλη ρυθμική γραμμή φωνημάτων ή ηχηρών κινήσεων, ή μια τρίτη μελωδική γραμμή, ώστε να υπάρχει μια άλλου τύπου πολυφωνία που να είναι δυνατή σε αυτές τις ηλικίες, όπου το σχολικό τραγούδι είναι συνήθως μονοφωνικό ή δίφωνο. Κατά στιγμές κάποια πράγματα ίσως μοιάζουν αλλόκοτα, αλλά μετά επιστρέφουν σε κάτι πιο οικείο, μελωδικό. Η Οδός Φανταστικής αποτελεί μια πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες καθώς εμπεριέχει γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, πράγμα το οποίο προϋποθέτει υψηλή εγρήγορση και συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, καθώς το μουσικό έργο αναπαρίσταται σκηνικά, προϋποθέτει μια συνολική διαχείριση όλων των εκφραστικών μας μέσων. Έτσι φωνή, σώμα και σκέψη έρχονται σε απόλυτη συνδιαλλαγή με σκοπό να μεταφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα την αίσθηση της μουσικής και να παρασύρουν τους θεατές σε αυτό το τόσο μαγικό ταξίδι στους δρόμους της φαντασίας.

—————————————————————————————————————–
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Οδός Φανταστικής
ΥΓ: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι…
Guest star το φάντασμα του Τζάννι Ροντάρι!
Παράσταση μουσικού θεάτρου
Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 18.30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής · ΚΠΙΣΝ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου μέσω ticketservices.gr από τις 23 Μαΐου 2024 στις 12.00

Σύνθεση, μουσική διεύθυνση, μουσική διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη
Πρωτότυπη ιστορία, λιμπρέτο: Αναστασία Στυλιανίδη
Θεατρική διδασκαλία, σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια: Ελένη Ζαχοπούλου

Μουσική διδασκαλία: Φανή Μώραλη

Φωτισμοί, σκηνογραφική επιμέλεια : Μελίνα Μάσχα
Video art: Χρυσούλα Κοροβέση
Μουσικοί: Αθηνά Γρατσούνα (βιολί), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Χρήστος Γιάκας (τρομπόνι), Γιώργος Μπουκαούρης (κρουστά), Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν)

Συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές:
Λέων Πραγματίμων : Νίκος Καραγκιαούρης
Εμπαθής θεατής : Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Πιανιστική συνοδεία στις πρόβες: Κυριακή Κουντούρη

Ηχοληψία: Kώστας Μπώκος
Οδηγός Σκηνής: Ράια Τσακηρίδη

Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία: 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας «Αντώνιος Μιχαήλος», 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, 12ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 15ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 38ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 69ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική – Birds».

 

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ