Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου τίμησε τους Ιταλούς Φιλέλληνες – Σπουδαία εκδήλωση χτες παρουσία της Ιταλίδας Πρέσβη

- Advertisement -spot_img

Παρουσία της Ιταλίδας Πρέσβεως κ. Patrizia Falcinelli και πολλών ακόμη εκλεκτών προσκεκλημένων το Μεσολόγγι τίμησε χτες το βράδυ τους Ιταλούς Φιλέλληνες που έπεσαν ή πολέμησαν στα χώματά του.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και παραβρέθηκαν εκατοντάδες κόσμου οι οποίοι έγιναν κοινωνοί των άρρηκτών δεσμών που συνδέουν την Ιερή μας Πόλη με μια χώρα που «προσέφερε» πάρα πολλούς αγωνιστές της στις Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Αυτοί οι άρρηκτοι δεσμοί αναλύθηκαν από τον Δήμαρχο Κώστα Λύρο στην ομιλία του κάνοντας αρχή από τους 137 Ιταλούς Φιλέλληνες που είχαν συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και των Μεσολογγιτών. «Εθελοντές ψυχής και ζωής, διαχρονικοί πρεσβευτές της πανανθρώπινης πίστης στα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Το φιλελληνικό ρεύμα που άνθισε στην Ιταλία, μετασχηματίστηκε στο πρόσωπό τους σε απόφαση θυσίας υπέρ ανθρώπων με τους οποίους δεν τους ένωνε κάποιος συγκεκριμένος δεσμός. Ήταν μια απόφαση υπέρβασης, η οποία εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προαγωγής των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ευρώπης. Παρότι πέρασαν σχεδόν 200 χρόνια από τότε τα μηνύματα και οι ανάγκες εκείνης της εποχής φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ με τον πόλεμο να έχει φτάσει δίπλα στα σύνορα της Ευρώπης μας. Το παράδειγμα του Μεσολογγίου πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για να χαράξουμε ένα μέλλον πιο ειρηνικό, αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος» ανέφερε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις προσπάθειες να τιμηθεί η Ιταλία και τις προηγούμενες χρονιές κάτι που δεν στάθηκε δυνατόν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο τον Απρίλιο του 2020 το Μεσολόγγι έκανε την δική του χειρονομία αλληλεγγύης με το συγκινητικό βίντεο που είχε ετοιμάσει απευθυνόμενο προς το λαό του Μπέργκαμο που τότε υπέφερε.

Οι δεσμοί των δύο χωρών οφείλονται στην ιδιοσυγκρασία και το συγγενές DNA δεδομένου ότι προϋπάρχει μια συγγένεια, μια οικειότητα, υπογράμμισε ο Κώστας Λύρος και επιχείρησε να κάνει μια σύνδεση με το σήμερα. «Σήμερα το Μεσολόγγι θέλει να δείξει στην φίλη Ιταλία την ήρεμη λιμνοθάλασσά του, που, μαζί με τα χρώματα του ουρανού, αποτελούν μοναδικό πορτρέτο ομορφιάς, που μαζί με τις πελάδες της, τα ξύλινα σπιτάκια μέσα στη θάλασσα σε μεταφέρουν σε χρόνους απροσδιόριστους και τόπους εξωτικούς.

Θέλει να σας ταξιδέψει εκεί που, όταν ο ήλιος βασιλεύει, περισσεύει η μαγεία.

Θέλει να σας δείξει τα εκατοντάδες είδη πουλιών που αποτελούν ένα σπάνιο οικοσύστημα.

Θέλει να σας δείξει τα λευκά βουνά από αλάτι που μοιάζουν με ποτάμια από ασήμι κάτω από τον ήλιο μας.

Θέλει να σας δείξει τα μουσεία και τις μνήμες του που είναι φωλιασμένες στους πλακόστρωτους δρόμους της πόλης.

Θέλει εκτός από την νεότερη ιστορία του να σας ξεναγήσει στα σοβαρά μνημεία του αρχαίου πολιτισμού του.

Θέλει να σας ξελογιάσει με τις μοναδικές αυθεντικές γεύσεις του και τα προϊόντα της γης και της θάλασσάς του,

Να σας προσφέρει την τεράστια αγκαλιά της φιλοξενίας του», τόνισε.

Και απηύθυνε κάλεσμα γνωριμίας στο σήμερα ώστε οι Ιταλοί να το αγαπήσουν και η αγάπη αυτή να γίνει σχέση, να γίνει δεσμός που θα αποφέρει καρπούς, θα συσφίξει τις σχέσεις των δικών σας ανθρώπων με τους κατοίκους της πόλης μας , θα τους ενώσει!

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της Πρέσβειρας κα Patrizia Falcinelli που συγκίνησε και χειροκροτήθηκε θερμά. Αφού έγινε αναλυτική αναφορά στην παρουσία των Ιταλών Φιλελλήνων κατά την Επανάσταση η Πρέσβης έκανε λόγο και στις σημερινές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες μπορούν να επεκταθούν έτι περαιτέρω.

Μετά τις ομιλίες ήρθε η ώρα της μουσικής και των χορών του Ιταλικού Νότου. Το γνωστό συγκρότημα Encardia κέρδισε το χειροκρότημα των παραβρισκόμενων με τις εξαιρετικές φωνές, τις μελωδίες της Μεσογείου και τους χορευτές του. Στο τέλος παίζοντας την φημισμένη «Ταραντέλα» ξεσήκωσε τον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Κώστα Λύρο να παραδίδει στην Πρέσβη ένα όμορφο, χειροποίητο δώρο με φιγούρες οι οποίες φορούσαν τις παραδοσιακές Μεσολογγίτικες στολές, ένα δώρο μεγάλης συναισθηματικής αξίας, όπως τόνισε.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ