Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ν. Κοροβέσης: «Ξεχωριστή μέρα για τον πολιτισμό η 18Η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων»

- Advertisement -spot_img

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων».
Ο πολιτισμός ως πόρος χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την προβολή της ταυτότητας πόλεων και τόπων και την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτούς. Ειδικότερα, τα μουσεία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν την ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των πόλεων και την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτές.
Το μουσείο του σήμερα έχει άμεση σχέση με τη δομή και την εξέλιξη της κοινωνίας την οποία επηρεάζει με τρόπο άμεσο και καθοριστικό κάτι που γίνετε άμεσα κατανοητό στον ορισμό που δίνει το Διεθνές Συμβούλιο για τα Μουσεία (ICOM: International Council of Museums) ως ένα «μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της, ανοιχτό στο κοινό, το οποίο αποκτά, διατηρεί, ερευνά, επικοινωνεί και εκθέτει την απτή και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της για λόγους εκπαίδευσης, μελέτης και διασκέδασης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νικόλαος Κοροβέσης , δήλωσε: «Η ιστορία μας, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας αντικατοπτρίζεται και διαδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα από τα εκθέματα των μουσείων. Μουσεία κλασσικών αρχαιοτήτων, φυσικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, με το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό τους διδάσκουν και δίνουν εφόδια για κάθε γενιά. Η ΠΔΕ με τις πολιτιστικές της δράσεις προβάλει τους μουσειακούς χώρους και αξιοποιεί στο έπακρο το αστείρευτης ποιότητας περιεχόμενό τους».

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ