Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Μίλτος Ζαμπάρας: Η κυβέρνηση των «αρίστων» εκθέτει την χώρα μας για άλλη μια φορά με τις καθυστερήσεις της

- Advertisement -spot_img

Στις 13 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, βάση της οδηγίας για τα ύδατα και της οδηγίας για τις πλημμύρες.

Τα σχέδια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδατικών συστημάτων καθώς και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ρύπανσης στους ποταμούς και στις λίμνες. Η επικαιροποίηση των σχεδίων είναι καθοριστική για την καλή λειτουργία και την πρόληψη τυχόν προβλημάτων στα υδατικά συστήματα καθώς και για την διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» έπρεπε να έχει καταρτίσει τα δεύτερα σχέδια διαχείρισης κίνδυνων πλημμύρας και διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού έως το τέλος του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2023 και ξανά τον Νοέμβριο του 2023. Και αφού η κυβέρνηση δεν έκανε καμία ενέργεια η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το success story της κυβέρνησης της ΝΔ. Να σέρνουν την χώρας μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις δικές τους ανεπάρκειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την μη επικαιροποίηση των σχεδίων και μας κατηγορούσε η ΝΔ για γραφειοκράτες και για άχρηστα σχέδια. Τον Νοέμβριο που η Κομισιόν μας έριξε το πρώτο καμπανάκι μας έλεγαν πως είναι έτοιμοι και 4 μήνες μετά ακόμα περιμένουμε. Είναι βέβαια «δικαιολογημένη» αυτή η καθυστέρηση, αφού από ότι βλέπουμε μέσα στα σχέδια περιλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η εκτροπή του Αχελώου μετά από έξι απορριπτικές αποφάσεις του ΣΤΕ και μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η καθυστέρηση λοιπόν των σχεδίων διαχείρισης δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την καταδίκη μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δυστυχώς είναι επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινωνίες και αυτά τα σχέδια τους δεν θα τα αφήσουμε αναπάντητα.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ