Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Kοζάνη: Συγκίνηση και κατάνυξη με το έθιμο της Ανάστασης στο νεκροταφείο (video)

- Advertisement -spot_img

Ένα ξεχωριστό έθιμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κοζάνη το βράδυ της Ανάστασης, καθώς οι πιστοί παρακολούθησαν την αναστάσιμη λειτουργία και είπαν το «Χριστός Ανέστη» στο νεκροταφείο της πόλης.

Με αναμμένες τις λαμπάδες δίπλα από τους τάφους των αγαπημένων τους που έφυγαν από τη ζωή, οι οικογένειες ενώθηκαν και φέτος το βράδυ της Ανάστασης, όπως το έθιμο απαιτεί, παρακολουθούν την αναστάσιμο ακολουθία στο νεκροταφείο της Κοζάνης, στον Άγιο Γεώργιο.

Μικροί και μεγάλοι έψαλαν το Χριστός Ανέστη, τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά και αντάλλαξαν ευχές, στέλνοντας το μήνυμα της ζωής που νικά τον θάνατο.

Σύμφωνα με το έθιμο που κρατάει χρόνια, οι πιστοί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, στο κοιμητήριο της πόλης, προκειμένου να αισθανθούν δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

Σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης με ψαλμωδίες και το Χριστός Ανέστη, να αντηχούν στο κοιμητήριο της πόλης, ανάμεσα στα μνήματα και το οστεοφυλάκιο, συναντά κανείς κόσμο όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδιά, άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία δίπλα στους τάφους των προσφιλών τους ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή.

Για τους Κοζανίτες αποτελεί αγαπημένο έθιμο να γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου στο νεκροταφείο, κοντά στους δικούς της ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή.

 

Πηγή: newsit.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ