Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Κλικ Ζωής» για τους ηλικιωμένους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

- Advertisement -spot_img

Τη δωρεάν υπηρεσία «αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων» παρουσίασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υποστήριξη της «Γνώμων» Πληροφορικής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στο συνεδριακό κέντρο της «Αγορά Αργύρη», στην Πάτρα.
Πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας με αποδέκτες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με γνώμονα τις δυσκολίες που διαπιστώσαμε ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι και το οικογενειακό περιβάλλον τους στο διάστημα της πανδημίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και θα διευκολύνουν τη διαβίωση των ηλικιωμένων. Μία από αυτές είναι η δράση «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Δυτικής Ελλάδας» που εντάξαμε στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και χρηματοδοτούμε με 1,29 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, η υπηρεσία «Κλικ ζωής» προσφέρει 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη και παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους ή/και είναι χρόνια πάσχοντες. Μέσω της ειδικής συσκευής (κουμπί πανικού, ανιχνευτής πτώσης, γεωεντοπισμός), προσφέρεται εξατομικευμένη προσοχή, η οποία όχι μόνο βελτιώνει τις συνθήκες ασφαλείας, αλλά και μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς και το φόβου στην καθημερινή ζωή. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρότυπο Κέντρο Διαχείρισης κλήσεων είναι στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος σημείωσε: « Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι εδώ με δράσεις που αποδεικνύουν την κοινωνική της αποστολή και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη παρέχοντας τους δωρεάν υπηρεσίες όπως αυτή που ξεκινάει να υλοποιείται και ευελπιστούμε μελλοντικά να την επεκτείνουμε ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα από 1000 άτομα»
Ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Παπασημακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου δράσεων της ΠΔΕ που υλοποιείται από την Γενική Διεύθυνση Υγείας. Στα πλαίσια αυτά, θα προγραμματιστεί και στους τρείς νομούς, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε όλους τους δήμους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών»,
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης της «Γνώμων» Πληροφορικής, Λιβέριος Σταυρόπουλος ανέφερε: «Η προτεινόμενη υπηρεσία υποβοήθησης διαβίωσης ηλικιωμένων, έχει σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της απομόνωσης και ένδειας των ηλικιωμένων, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον κοινωνικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας εξυπηρετώντας την κοινωνική ανάγκη για τη στήριξη και ένταξη.Το Κλικ Ζωής στο πλαίσιο του έργου παροχής υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης των ηλικιωμένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έρχεται να στηρίξει και να προάγει την προσπάθεια δημιουργίας μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης των ηλικιωμένων»
Η Γεροντολόγος, Νομικός με εξειδίκευση το δίκαιο υγείας, Μαρία Ζαφειροπούλου, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα μιλώντας για τις προκλήσεις στη διασύνδεση δομών και στην εκπαίδευση επαγγελματιών και ηλικιωμένων ενώ η Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βίβιαν Τασσόπουλου, παρουσίασε τη πορεία του συγκεκριμένου έργου, ανιχνεύοντας τις ανάγκες των ηλικιωμένων.
Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2022καλώντας στον αριθμό: 2611 100425.Επίσης μπορούν λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες μέσα από την διαδικτυακή σελίδα του έργου pde.clickzois.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ