Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Η ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή με θέμα: «Τα αναγριεμένα άλογα της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία»  

- Advertisement -spot_img

Η ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, σχετικά με το θέμα :   «Τα αναγριεμένα άλογα της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία»  .

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ η ερώτηση

Του: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Τα αναγριεμένα άλογα της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία»

Κύριε Υπουργέ,

Συνυφασμένα με τον κάμπο της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα με το όρος Πεταλά είναι τα «αναγριεμένα» άλογα. Ονομάζονται έτσι, διότι θεωρούνται ότι τα άλογα της εν λόγω φυλής εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους, στην υπηρεσία των οποίων έζησαν για πολλές δεκαετίες, αλλά, όταν οι άνθρωποι τα άφησαν να επιστρέψουν στη φύση, άρχισαν σταδιακά να ανακτούν τα χαρακτηριστικά τους, τα οποία παρέμεναν στο DNA τους εν υπνώσει.

Μικρόσωμα, ανθεκτικά, ορεινού τύπου εκπροσωπούν ένα άριστο είδος ελληνικής πανίδας, διατηρώντας τα αρχέγονα γονιδιακά χαρακτηριστικά τους, βαίνοντας όμως ο αριθμός αυτών διαρκώς μειούμενος (από 1.000 πριν μια εικοσαετία σήμερα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 200).

Αίτια της μείωσης αυτών, εκτός της κατά καιρούς εξόντωσής τους (στο παρελθόν καταγγελλόταν ακόμη και λαθρεμπόριο αλόγων προς τα σφαγεία της Ιταλίας), είναι και η υποβάθμιση του ενδιαιτήματος της αγέλης αυτών, με συνέπεια την αδυναμία εξεύρεσης επαρκούς ποσότητας τροφής και νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που οδηγεί δυστυχώς στον υποσιτισμό και την αφυδάτωσής της.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως μεριμνήσετε, δια των ανάλογων ενεργειών, προκειμένου αφενός να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης της αγέλης υπό προστασία και επιτήρηση των «αναγριεμένων» αλόγων του όρους Πεταλά Αιτωλοακαρνανίας και αφετέρου να ανακηρυχθεί το εν λόγω είδος ημιάγριας πανίδας ως προστατευόμενο και μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ