Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Φυσικό αέριο: Η Gazprom απειλεί Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία

- Advertisement -spot_img

Η Πολωνία και η Βουλγαρία, στις οποίες η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Γιατί η Ρωσία απειλεί κι άλλες χώρες, ενώ η Ευρώπη «απαντά» πως έχει προετοιμαστεί.

Μετά τις αποφάσεις της Gazprom, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 19% σήμερα (27.04.2022) το πρωί, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», ανακοίνωσε, το πρωί της Τετάρτης (27.04.2022) η ρωσική εταιρεία. Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μπορεί η Gazprom να ισχυρίζεται ότι παρόλο που “έκλεισε” τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία (προκαλώντας την οργή της Σόφιας) εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα… συνεχίσει και να το κάνει!

Ο ρωσικός κολοσσός προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

 

Πηγή – περισσότερα: newsit.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ