Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Έρχεται παρέμβαση στο φυσικό αέριο για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος

- Advertisement -spot_img

Σχέδιο της κυβέρνησης να ανακουφιστεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών που πλήττεται πολύ σοβαρά από το κόστος της ενέργειας. «Ετοιμάζουμε παρέμβαση στο φυσικό αέριο για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος», αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, ο Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε ότι «χρειάζεται να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος για τον λόγο ότι τους τελευταίους μήνες και ειδικά με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχε μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που – πολλές φορές και για μεγάλα διαστήματα – δεν ανταποκρινόταν στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Επομένως θα πρέπει και η ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο να επεξεργαστούμε σχέδια για να καταφέρουμε να υπάρξει αυτή η αποσύνδεση».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα, καθώς το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης πρόσθεσε, ωστόσο, πως «είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, προέκυψε με βία και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επομένως ο δικός μας σχεδιασμός προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν και κανείς δεν γνωρίζει το βάθος και την ένταση της κρίσης. Αλλά στο πλαίσιο αυτό κάνουμε κάθε τι δυνατό και νομίζω ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο παρέμβασης το επόμενο διάστημα, που μπορεί να δίνει λύση».

Θανάσης Κοντογεώργης: Αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, «περίπου το 80% του πληθωρισμού είναι εισαγόμενος. Είναι προφανές ότι εφόσον υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές, αυτό θα αποτυπωθεί και στα βασικά αγαθά, πέραν των ενεργειών που έχουμε κάνει ήδη για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και τους ελέγχους».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «προφανώς οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στο ρεύμα από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν κάλυψαν όλο το εύρος των αυξήσεων, όμως σε ένα βαθμό κατάφεραν να απομειώσουν αυτή την ένταση που υπήρχε».

«Σε κάθε περίπτωση, βασική μας μέριμνα είναι το πώς θα ελαφρυνθούν οι συμπολίτες μας και να απομειώσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Κινούμαστε και στο ευρωπαϊκό πεδίο. Έχουμε μπροστά μας διάφορες ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής, όπου θα εξεταστούν αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που έθεσε τα ζητήματα της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης.

«Επομένως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μένει η ΕΕ, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, να καταλήξει σε κάποια ζητήματα. Αν παρ’ ελπίδα αυτές δεν ευοδωθούν, έχουμε πει ότι και σε εθνικό επίπεδο – πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν – θα βρούμε τους τρόπους εκείνους προκειμένου να υπάρχουν οι ελαφρύνσεις αυτές», συνέχισε ο κ. Κοντογεώργης.

Για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί μεγάλα συμφέροντα που κινούνται γύρω από την ενέργεια, είπε ότι «είναι μια μόνιμη ρητορική η οποία δεν εδράζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα».

Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ
«Το πιο θλιβερό είναι ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία δεν συνοδεύεται από προτάσεις πολιτικές που να είναι ρεαλιστικές. Όλα αυτά ακούγονται εύκολα στα αυτιά των συμπολιτών μας ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψιν το πώς λειτουργεί η αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός είπε ότι αν προσδιοριστούν και υπάρξουν υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας από την αύξηση των τιμών, αυτά θα φορολογηθούν και θα επιστραφούν κατά 90%», κατέληξε ο κ. Κοντογεώργης.

 

Πηγή: newsit.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ