Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγρίνιο: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και της έκθεσης κειμηλίων «Τεκμήρια Μνήμης»

- Advertisement -spot_img

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και της έκθεσης κειμηλίων «Τεκμήρια Μνήμης»στην Παλαιά Δημοτική Αγορά.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Σύλλογος Μικρασιατών προσφύγωνΝομού Αιτ/νίαςμε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στους προγόνους των Μικρασιατών που εγκατέλειψαν τη γενέθλια γη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας: “Οφείλουμε διαρκώς να αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και να αποδίδουμε τιμή στους Μικρασιάτες που διασώζουν ακέραια τη μνήμη και μεταλαμπαδεύουν την παράδοση ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννηςανέφερε ότι «δεν εγκαινιάζουμε απλά μια έκθεση αλλά γνωρίζουμε όλο τον πολιτισμό που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων ΑνδριάνναΓκούρλια τόνισε ότι: «έχουμε μαζέψει ένα θησαυρό φωτογραφιών και κειμηλίων και μέσα από αυτή την έκθεση ο κόσμος θα γνωρίσει τους προγόνους μας και τον πολιτισμό που έφεραν από τη Μικρά Ασία».

Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλία-διάλεξη με τίτλο: «Σμύρνη – Η Πρωτοπολιτεία της Ανατολής» από το συγγραφέα Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο του ΚΕ. ΜΙ. ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας με ιστορικά στοιχεία και αναφορές στη Σμύρνη.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε η Μουσικοθεατρική παράσταση «Πορφύρα και Ανατολή», σε σκηνοθεσία, κείμενα και διδασκαλία Χορωδιών από την Ευσταθία Γρέντζελου και μουσική επιμέλεια, διεύθυνση ορχήστρας από τον Γεώργιο Αθανασόπουλο.

Συμμετείχαν η Χορωδία Ενηλίκων «Ιάμβη» και η Χορωδία Εφήβων της Κ.Ε.Δ Αγρινίου, η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το Μουσικό Σύνολο «Ηχώ». 

Η παράσταση απέδωσε το χρονικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό μέχρι και την ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου. Στο τέλος της βραδιάς μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, μικροί και μεγάλοι βαθιά συγκινημένοι, ξέσπασαν σε έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Το συντονισμό έκανε ο Εκπαιδευτικός κ.Χαράλαμπος Μαυρίκας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καζαντζής Νικόλαος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι, Βασίλειος Φωτάκης, Μαρνέζος Παναγιώτης, Ζώης Κωνσταντίνος, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Αγρινίου και πλήθος κόσμου.

Από τις 11 έως 26 Απριλίου 2022

Ώρες επισκεψιμότητας έκθεσης :10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.

6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ