Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου: η ομάδα robotics2EPAL βραβεύτηκε για την πρωτιά της στο διαγωνισμό ρομποτικής

- Advertisement -spot_img

Το2ο ΕΠΑΛ/ΕΚ Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας βραβεύτηκε στην κατηγορία «ΕΠΑΛ» με την ομάδα robotics2EPAL η οποία κατέλαβε την1η θέση και στα δύο έργα,AI automated parkingκαιDisabled people assistant στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr/2024/06/21/6th-openedtech-results/).

Έργο AI-automated-parking

Με το έργο AIautomatedparkingη ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας 2ο ΕΠΑΛ / ΕΚ Αγρινίου προτείνει ένα σύστημα αναγνώρισης μέσω του οποίου θα γίνεται διαχείριση των αυτοκινήτων ενός πάρκινγκ. Το πρόβλημα της στάθμευσης στις μεγαλουπόλεις είναι πολύ μεγάλο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματοςδιαχείρισης το οποίο μειώνει τους χρόνους αναμονής ειδικά για τους πελάτες που έχουν δεσμευμένη θέση στο πάρκινγκ.

Η πρότασή μας έχει ως εξής. Με την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης ελέγχει αν ανήκει σε δεσμευμένη θέση. Αν ναι, αυτόματα ένα ρομποτικό σύστημα το παραλαμβάνει και θα το οδηγεί στη θέση του. Εάν το όχημα δεν είναι στη λίστα τότε θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα που θα προειδοποιεί τον οδηγό

Δείτε την παρουσίαση του έργου στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://robotics2epal.gr/index.php/projects/2023-24/2023-24-ai-automated-parking

Έργο Disabledpeopleassistant

Με το έργο Disabledpeopleassistantη ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας 2ο ΕΠΑΛ / ΕΚ Αγρινίου προτείνει ένα ρομποτικό βοηθό. Με αναγνώριση φωνής αναλαμβάνει κάποιες εργασίες στο σπίτι βοηθώντας άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τέτοιες εργασίες είναι το άνοιγμα/κλείσιμο παραθύρων, το άνοιγμα φωτισμού κ.α. Το project που προτείνουμε περιλαμβάνει ένα αυτοματισμό ανοίγματος/κλεισίματος παραθύρων και ένα σύστημα ανοίγματος του φωτισμού ο οποίος θα ενεργοποιείται με δύο τρόπους. Όταν θα είναι νύχτα αλλά και με τη βούληση του ατόμου με κινητικά προβλήματα. Έτσι το άτομο, ασχέτως αν είναι νύχτα ή μέρα θα μπορεί να ελέγχει το φωτισμό στο σπίτι του. Δημιουργήσαμε σε 3d εκτυπωτή το σύστημα των παραθύρων καθώς και οτιδήποτε χρειάστηκε για να υποστηριχθεί η λειτουργία του φωτισμού.

Βίντεο από την κατασκευή μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://robotics2epal.gr/index.php/projects/2023-24/2023-24-disabled-people-assistant

Τα οφέλη που αποκόμισανοι μαθητές από την εμπλοκή τους με το project δεν είναι μόνο στο επίπεδο της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ευαισθητοποίηση πάνω στις ανάγκες ατόμων με αναπηρίες.

Επισημαίνεται ότι η δημιουργία ρομποτικών συστημάτων και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς έχει πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες, όπως η ανάπτυξη βασικών αρχών των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού, επικοινωνίας και συνεργατικότητας στην επίλυση προβλημάτων ενώ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αποτελούν πρότυπα για όλους τους μαθητές των σχολείων.

Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η Ρομποτική είναι εκτός αναλυτικών προγραμμάτων και οι καθηγητές που στηρίζουν τη δράση εργάζονται με περίσσια παιδαγωγική ευθύνη και επιστημονική κατάρτιση εμπνέοντας, εμψυχώνοντας και δίνοντας ερεθίσματα για τις μελλοντικές διεξόδους στους μαθητές. Η πρωτιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε χωρίς κόπο! Μπορούμε να πετύχουμε στόχους, όταν υπάρχει προσήλωση, κατάρτιση, πάθος και μεράκι! Συγχαίρουμε λοιπόν για ακόμα μια φοράεκπαιδευτικούς και μαθητές και μοιραζόμαστε μαζί σας τη χαρά του νικητή!

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ