Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Βέβαιη η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι έως 56 ευρώ/στρέμμα από φέτος

- Advertisement -spot_img

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η θεσμοθέτηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και μάλιστα από φέτος, έτσι ώστε να βοηθηθεί η καλλιέργεια και η εγχώρια παραγωγή του προϊόντος σε μια χρονιά η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι έντονα ελλειμματική, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Βέβαιη η συνδεδεμένη  ενίσχυση έως 56 ευρώ  το στρέμμα από φέτος  ώστε να αυξηθούν οι σπορές στο καλαμπόκι  

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος επί του θέματος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, αποφεύγουν τις πολλές αναφορές επί του θέματος, καλά διασταυρωμένες πηγές του Agronews επιμένουν ότι οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ κοντά στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων επί του θέματος, καθώς έχουν ήδη λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Η σχετική απόφαση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό άμεσων ενισχύσεων της τρέχουσας διετίας (μεταβατική περίοδος ΚΑΠ), εξαντλώντας το περιθώριο για συνδεδεμένες ενισχύσεις, με ένα επί πλέον ποσό της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η εν λόγω ενίσχυση στο καλαμπόκι μπορεί να φθάσει, ανάλογα με τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν, μέχρι 56 ευρώ το στρέμμα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη γράψει εδώ και δύο εβδομάδες η Agrenda στο ΟΣ∆Ε του 2019 (έτος αναφοράς για τον υπολογισµό συνδεδεµένων) δηλώθηκαν 850.000 στρέµµατα µε τον κωδικό «Αραβόσιτος». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να προσφέρει για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη νέα περίοδο ποσό ύψους 260 εκατ. ευρώ (το 15% των άµεσων ενισχύσεων). Ήδη η πρόταση που έχει κάνει η χώρα απορροφά κονδύλια ύψους 212 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου «περισσεύουν» ακόµα 48 εκατ. ευρώ. Εφόσον είναι διατεθηµένη η χώρα µας να προσφέρει όλο το ποσό που αποµένει στο καλαµπόκι, προκύπτει ποσό 56 ευρώ το στρέµµα.

Την ίδια στιγμή στην εγχώρια αγορά, το εμπόριο προσεγγίζει τους παραγωγούς προσφέροντας κλειστά συμβόλαια με 30 λεπτά το κιλό για τη νέα σοδειά. Η είδηση έρχεται από το μεγάλο παραγωγικό κέντρο ζωοτροφών της Βοιωτίας, όπου όπως μεταφέρει στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς, προς το παρόν οι παραγωγοί διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποια σύμβαση. Ωστόσο, στους κάμπους της περιοχής που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα η προετοιμασία των χωραφιών για την σπορά του καλαμποκιού, αναμένεται να αυξηθούν τα στρέμματα, με την καλλιέργεια να κερδίζει έδαφος έναντι του ηλίανθου. Εκτιμήσεις θέλουν την αύξηση των στρεμμάτων να προσεγγίζει το 20% συγκριτικά με πέρυσι. Καταλύτης στην επιλογή αυτή των παραγωγών είναι και η προσμονή για συνδεδεμένη ενίσχυση.

Παράλληλα γίνονται κρούσεις για εξασφάλιση ποσοτήτων καλαμπομποκιού που θα κατευθυνθούν προς ενσίρωση τον Αύγουστο, με την αγορά εδώ να διαπραγματεύεται από τώρα τα 6 με 7 λεπτά το κιλό, λίγο πάνω δηλαδή από τα επίπεδα με τα οποία εγκαινιάστηκε η περσινή περίοδος αλωνισμού για το καλαμπόκι.

 

Πηγή: agronews

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ