Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Στον Αχελώο TV το ντοκιμαντέρ «Αγρίνιο-Κύπρος: αντιδόσεις αίματος και ψυχής» του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου

- Advertisement -spot_img

Tο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Αγρινίου τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 πραγματοποίησε στον κινηματογράφο «Άνεσις» την προβολή μέρους του ντοκιμαντέρ «Αγρίνιο-Κύπρος: αντιδόσεις αίματος και ψυχής». Η προβολή απευθυνόταν στους μαθητές του σχολείου και σε αντιπροσωπείες σχολείων της πόλης του Αγρινίου. Την προβολή παρακολούθησαν 250 άτομα και την τίμησαν με την παρουσία τους ανώτεροι εκπαιδευτικοί λειτουργοί και συμμετέχοντες στην καταδρομική επιχείρηση απόκρουσης της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στην ανακοίνωση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Αγρινίου Επισημαίνεται ο συμπεριληπτικός παιδαγωγικός ρόλος αυτής της προβολής, αφού κατ΄ ουσία δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου να παρουσιάσουν, μέσα από την προσπάθειά τους, στους μαθητές άλλων δομών, τους κρυμμένους ήρωες του τόπου μας, καθώς και πτυχές της ιστορίας μας.
Αναλυτικότερα: Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου διαγωνισμού «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 279 σχολικές μονάδες από τον Κυπριακό, τον Ελλαδικό χώρο και την Ομογένεια, με 1456 συμμετοχές.

Ως σχολική μονάδα καταθέσαμε στον διαγωνισμό αυτόν πέντε συμμετοχές (παραμύθι, ντοκιμαντέρ, τρισδιάστατη κατασκευή, blog, ατομική εικαστική δημιουργία) και λάβαμε δύο διακρίσεις. Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το 2ο πανελλήνιο βραβείο, ενώ στην κατηγορία της τρισδιάστατης κατασκευής λάβαμε το 1ο πανελλήνιο βραβείο με τη δημιουργία γιγαντοπανό (4,5 m x 3,5 m). Το πανό αυτό έχει αναρτηθεί πίσω από την προτομή του Αγρινιώτη ήρωα επισμηναγού Βασίλειου Παναγόπουλου, στο κέντρο της πόλης.

Απώτερος στόχος της σχολικής αυτής προσπάθειάς μας είναι η γνωριμία της εκπαιδευτικής και ευρύτερης κοινότητας μας με την ιστορία και το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου με αφορμές δοσμένες από τις ιδιαίτερες εθνικές σχέσεις των δύο περιοχών, αλλά και η προβολή προτύπων ζωής και θυσίας.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ στην πλήρη μορφή του, πρόκειται να προβληθεί από τον «ΑΧΕΛΩΟ TV» σε δύο μέρη την Παρασκευή 1/4/2022 (ώρα 7:15 μ.μ.) και τη Δευτέρα 4/4/2022 (ώρα 7:15 μ.μ.). Επίσης έχει αναρτηθεί στη σελίδα του σχολείου μας στο Youtube.

Όλες οι σχολικές δημιουργίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Τέλος, παραθέτουμε τους σχετικούς ψηφιακούς συνδέσμους:

• 3ωρο σχολικό μας ντοκιμαντέρ «Αγρίνιο-Κύπρος: αντιδόσεις αίματος και ψυχής»

• ταινία μικρού μήκους – τεκμηρίωση (σύνοψη του ντοκιμαντέρ) «Αιτωλοακαρνανία-Κύπρος: εθνικά γεφυρώματα»

• blog «Μιλώντας για ήρωες… Αιτωλοακαρνανία -Κύπρος 1974», όπου υπάρχουν αναρτημένες όλες και ολόκληρες οι συνεντεύξεις που λάβαμε:

milontasgiairoes.blogspot.com

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ