Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και της διαΝΕΟσις για το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

- Advertisement -spot_img

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», κ. Διονύσης Νικολάου, με σκοπό τη συμβολή της διαΝΕΟσις στον σχεδιασμό της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, η οποία επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, με στόχο τη δρομολόγηση της περιοχής σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε σχετικά: «Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, συνεχίζεται η συνεργασία των φορέων που διαθέτουν τις δυνατότητες, αλλά και τη βούληση να συνεισφέρουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, υπογράψαμε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με τη διαΝΕΟσις, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, που έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχουν υπογραφεί ήδη μνημόνια συνεργασίας τόσο με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όσο και με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) για την εκπόνηση μελετών σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από φυσικές καταστροφές. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται μία αξιόπιστη ομάδα υψηλής εξειδίκευσης που θα συμβάλει ουσιαστικά στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές ώστε να αποκτήσουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και ευημερίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις, κ. Διονύση Νικολάου, για την προθυμία και την ετοιμότητα που επιδεικνύει ο οργανισμός να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία».

Ο κ. Διονύσης Νικολάου δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη διαΝΕΟσις η ανάληψη ευθύνης για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης που αφορά τη συνολική ανασυγκρότηση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και ευχαριστεί θερμά τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για την εμπιστοσύνη του. Η μελέτη θα διεξαχθεί σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή κ. Γιώργου Πετράκου, ο οποίος διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Στόχος της μελέτης είναι να αναλύσει την υφιστάμενη κατάσταση, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να προτείνει τη μακροπρόθεσμη εκείνη στρατηγική που τεκμηριωμένα θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστήσει την περιοχή διεθνή πόλο έλξης με όχημα το πνεύμα της Αρχαίας Ολυμπίας. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τη διαΝΕΟσις και θα παραδοθεί στην ελληνική Κυβέρνηση εντός εξαμήνου και κατά την εκπόνησή της θα ληφθούν υπόψιν και θα αξιοποιηθούν προτάσεις και ιδέες όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιπλέον, η διαΝΕΟσις θα θέσει στη διάθεση της ερευνητικής ομάδας και ένα πλήθος άλλων ερευνών που έχει ήδη καταρτίσει και που αφορούν κρίσιμα θέματα όπως την κλιματική αλλαγή, τον τομέα της ενέργειας, το δημογραφικό, την εξαγωγική δραστηριότητα, την αγροδιατροφή κ. ά.

Η μελέτη που αναλάβαμε θα αφορά την ευρύτερη περιοχή και δεν θα αποτελέσει με κανέναν τρόπο ανασταλτικό παράγοντα υλοποίησης άλλων εν εξελίξει έργων ή διοικητικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Η εναρκτήρια εκδήλωση της ερευνητικής προσπάθειας θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία των αρμοδίων και εκεί θα δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής και κατάθεσης απόψεων από τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο οι προτάσεις αυτές να αξιοποιηθούν στη συνολική προσπάθεια. Επίσης σημειώνεται ότι η τελική διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση της μελέτης στο τέλος του εξαμήνου.

Η συνεργασία μας, είμαι βέβαιος ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ανυπομονώ να εργαστούμε εντατικά για τον κοινό αυτό σκοπό».

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ