Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Ξηρόμερο: Παραμένει ξεχασμένο το Φράγμα Αχυρών – Ημιτελές και σε καιρούς ανομβρίας

- Advertisement -spot_img

Η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Αχυρών, εκτιμάται ότι θα δώσει πνοή στις καλλιέργειες, περίπου 25.000 στρεμμάτων

Παραμένει ξεχασμένο το Φράγμα Αχυρών – Ημιτελές και σε καιρούς ανομβρίας οπως αναφερει η εφημεριδα “Συνειδηση”, συμφωνα με την οποια από την άνοιξη το Υπουργείο έχει τα τεύχη δημοπράτησης, αλλά ακόμη ούτε λόγος για δημοπράτηση

Αναλυτικα το δημοσιευμα

Η παρατεταμένη ξηρασία που ακολούθησε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα με λίγες βροχοπτώσεις έχει προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα θέτοντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της λειψυδρίας μία σειρά από νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο το πρόβλημα της λειψυδρίας εμφανίζεται πλέον και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αποδεικνύοντας πως η πρόκληση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή λαμβάνει επείγοντα χαρακτήρα.

Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να «τρέξει» αρκετά έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα προτεραιότητα δίνεται ως φαίνεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, ωστόσο στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει ξεχασμένο και ημιτελές το φράγμα των Αχυρών στην περιοχή του κεντρικού Ξηρομέρου.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα, έχει κατασκευαστεί ήδη το φράγμα και μεγάλο μέρος της μιας εκ των ζωνών άρδευσης (Ψηλή Ζώνη) και απομένει να κατασκευαστούν τα συναφή έργα του φράγματος, το εναπομείναν τμήμα της Ψηλής Ζώνης καθώς και η Χαμηλή Ζώνη άρδευσης.

Όπως πληροφορείται η «Σ» από την άνοιξη το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έχει παραλάβει από τον τεχνικό σύμβουλο στον οποίο είχε αναθέσει την υποβοήθηση της αρμόδιας υπηρεσίας του τα τεύχη δημοπράτησης για τις υπολειπόμενες εργασίες στο φράγμα των Αχυρών.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν γίνεται λόγος για τη δημοπράτηση του έργου, παρά το γεγονός ότι το 2020 το Υπουργείο Υποδομών εκτιμούσε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι θα είναι σε θέση να δημοπρατήσει το έργο μέχρι το τέλος του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο άλλο εμπόδιο αναφορικά με την ωρίμανση του έργου αφού έχει λάβει από το 2023 και περιβαλλοντική αδειοδότηση, ωστόσο ενδεχομένως η χρηματοδότησή του ή η προτεραιοποίηση του να είναι μέχρι σήμερα το εμπόδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που απαιτείται για την υπολειπόμενες εργασίες εκτιμάται περίπου σε 15 εκατ. ευρώ.

Είναι όμως σαφές ότι για ένα έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελές θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα για το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση, γιατί η χρησιμότητά του δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τις αρδευτικές ανάγκες για την περιοχή του κεντρικού Ξηρομέρου όπου τα περισσότερα κτήματα είναι ξερικά, αλλά και γιατί η ολοκλήρωση του φράγματος και δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης είναι βέβαιο ότι θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, καθώς σήμερα φαίνεται ότι έχει πέσει αρκετά, όχι μόνο στην περιοχή του Ξηρομέρου αλλά και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπου για την ύδρευση ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων φαίνεται πλέον ότι απαιτείται η ανεύρεση νέων πηγών ύδρευσης.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Αχυρών, εκτιμάται ότι θα δώσει πνοή στις καλλιέργειες, περίπου 25.000 στρεμμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και σε ζωικό κεφάλαιο.

Τα χαρακτηριστικά του έργου και οι υπολειπόμενες εργασίες

Το έργο με τίτλο “Φράγμα Αχυρών και Αρδευτικό δίκτυο Κεντρικού Ξηρόμερου” της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών & Λιμενικών Υποδομών (Ε.Υ.Δ.Ε Κ.Υ.Λ.Υ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του φράγματος με τα συναφή έργα, στην κοιλάδα του χειμάρρου Νήσσα, στη θέση «Αχυρά» του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την κατασκευή αρδευτικών δικτύων της Ψηλής και Χαμηλής Ζώνης της περιοχής του Κεντρικού Ξηρόμερου, με σκοπό την κάλυψη αναγκών άρδευσης της περιοχής. Συγκεκριμένα, έχει κατασκευαστεί το φράγμα και μεγάλο μέρος της μιας εκ των ζωνών άρδευσης (Ψηλή Ζώνη) και απομένει να κατασκευαστούν τα συναφή έργα του φράγματος, το εναπομείναν τμήμα της Ψηλής Ζώνης καθώς και η Χαμηλή Ζώνη άρδευσης.

Ο δημιουργούμενος ταμιευτήρας θα έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 38.7 x 106 m3 και επιφάνεια, στην ανώτατη στάθμη λειτουργίας (+370.00), 2,980 στρέμματα περίπου. Η διαθέσιμη μέση ετήσια απόληψη προορίζεται να εξυπηρετήσει την άρδευση 26,100 στρεμμάτων καθαρά γεωργικών εκτάσεων της κτηματικής περιοχής του Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας και των κοινοτήτων Κομπωτής, Κονωπίνας, Τρύφου και Αετού.

Τα έργα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της υποδομής στην Αιτωλοακαρνανία περιλαμβάνουν χωμάτινο ανάχωμα, μεγίστου ύψους 36.50 m και όγκου 716,261 m3 με τα συναφή έργα ασφαλείας υπερχείλισης και εκκένωσης, έργα υδροληψίας, που περιλαμβάνουν πύργο υδροληψίας, σήραγγα μήκους 2,200 m και έργο κατανομής της παροχής.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαίο να κατασκευαστούν οδοί προσπέλασης στα έργα, συνολικού μήκους 5.5 km περίπου, καθώς και αρδευτικό δίκτυο υψηλής ζώνης (7.500 στρ.) και αρδευτικό δίκτυο χαμηλής ζώνης (18.600 στρ.).

 

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημεριδα “Συνειδηση”

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ