Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων Νέων Αγροτών σε επτά από τις 13 περιφέρειες.
Στις επτά αυτές περιφέρειες (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αν Μακεδονία και Θράκη, Δ. Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Κρήτη), υπεβλήθησαν συνολικά 13.105 αιτήσεις σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ εγκριθεί 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών.
Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εδώ
Θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, 2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος. Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Σε χρόνο ρεκόρ, με βάση τον αριθμό των αιτήσεων, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1, εγκατάσταση Νέων Γεωργών), το μεγαλύτερο που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, τόσο σε ό,τι αφορά στο συνολικό του προϋπολογισμό (520 εκατ. ευρώ), όσο και σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος (έως 40.000 ευρώ)
Σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων σε 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Υπεβλήθησαν 13.105 αιτήσεις. Έχουν εγκριθεί 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών. Θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, 2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος. Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχει καλυφθεί το 100% του προγράμματος, πλην εκείνων που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι στο παρόν πρόγραμμα υποβλήθηκαν 40% περισσότερες αιτήσεις από το προηγούμενο και οι δικαιούχοι λαμβάνουν έως 40.000 ευρώ ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα ελάμβαναν έως 17.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά οι αιτήσεις συμπληρώθηκαν ψηφιακά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του τονίζει:
«Με πράξεις ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη νέα γενιά αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθαρά αναπτυξιακή διάσταση και ως στόχο έχει να δώσει κίνητρα σε εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Με το πρόγραμμα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και συμβάλλουμε στην δημογραφική ανανέωση του κλάδου, ενώ στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια. Το πρόγραμμα υπηρετεί πλήρως την ευρωπαϊκή λογική του GreenDeal και της αειφόρου και ψηφιακής ανάπτυξης αλλά και την αντίληψη της κυβέρνησης για μετάβαση της αγροτικής παραγωγής από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε:
«Κάναμε πράξη τον αρχικό μας σχεδιασμό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση ενός προγράμματος ύψους 520 εκατ. ευρώ, μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες. Όταν παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονταν σε περισσότερο από έναν χρόνο. Αξίζει να υπογραμμίσω ότι οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους έγιναν ψηφιακά, καταργώντας τον φυσικό φάκελο. Συνολικά, τα 9 από τα 10 απαιτούμενα έγγραφα συγκεντρώθηκαν ψηφιακά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πιλότο» που σχεδιάσαμε στο ΥπΑΑΤ, προκειμένου να εξετάσουμε πώς θα εφαρμόσουμε πιο απλές, ψηφιακές και γρήγορες διαδικασίες και στις μελλοντικές προσκλήσεις. Άλλωστε, αποτελεί πολιτική απόφαση η μείωση της γραφειοκρατίας. Με τέτοια προγράμματα, όπως αυτό των Νέων Γεωργών, δίνουμε μία διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε, εμπράκτως, τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν.Βοηθούμε έτσι και τις αγροτικές οικογένειες να δώσουν τη σκυτάλη στις νέες γενιές»
- Τα στοιχεία της αξιολόγησης των αιτήσεων για τις επτά Περιφέρειες, αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥπΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/minagric-hot-news-el/13157-apotelesmata-neon-georgon170622 και αποστέλλονται στις Περιφέρειες για έλεγχο και επίσημη δημοσιοποίηση σύμφωνα τηνπαρ. 14 του άρθρου 16 της ΥΑ 3764/24-9-2021. Η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών, εκκινεί από την ημερομηνία ανάρτησης των αποτελεσμάτων στις Περιφέρειες.
Επισυνάπτονται (συνημμένο pdf) τα γενικά στοιχεία αξιολόγησης, για τις 7 Περιφέρειες.
Πιέσεις για επιπλέον αύξηση των κονδυλίων στους Νέους Αγρότες από τις Περιφέρειες λίγο πριν τους πίνακες
Νέες πιέσεις για αύξηση του προϋπολογισµού πέρα των 100 εκατ. ευρώ που υπερδεσµεύτηκαν για την προκήρυξη των Νέων Αγροτών 2021, ασκούνται από τις περιφέρειες λίγο πριν την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσµάτων.
Σε ένα κλίµα που µυρίζει εκλογές, και µε τα αδιάθετα από το πρόγραµµα Απονιτροποίησης των 50 εκατ. ευρώ (βγήκαν στις 16 Ιουνίου τα τελικά αποτελέσµατα), µένει να φανεί αν θα υπάρξει ο χώρος για επιπλέον κινήσεις. Αυτή τη φορά τον τόνο στις πιέσεις δίνει η Κεντρική Μακεδονία, όπου εκτός «νυµφώνος», αν και θα συγκεντρώνει µοριοδότηση κοντά στο 70, κινδυνεύει να µείνει σχεδόν το 20% των αιτούντων.
Όπως πληροφορείται η Agrenda, από τα περίπου 3.050 αιτήµατα, που έχουν υποβληθεί στις αρµόδιες τοπικές υπηρεσίες, τα σχεδόν 600, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα εξασφαλίσουν το «πράσινο φως», λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιµων κονδυλίων, παρότι θα έχουν πολύ υψηλή βαθµολόγηση. Αυτό θα συµβεί διότι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εγκριθεί 86,35 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 525,363 εκατ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί από το ΥπΑΑΤ, για την τρέχουσα προκήρυξη, ενώ µε βάση τον αριθµό αιτηµάτων, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, θα έπρεπε να έχουν διατεθεί 100,7 εκατ. ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί το δυνητικό ενδιαφέρον.
Η αρνητική προοπτική προκαλεί ήδη δυσφορία τοπικά, καθώς, όπως τονίζεται, ο πρωτογενής τοµέας στην περιοχή είναι µεν δυναµικός, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί µε νέο «αίµα». Ως εκ τούτου όπως τονίζεται, θα πρέπει το υπουργείο να φροντίσει να κάνει µια αναδιανοµή κονδυλίων, της τάξης των περίπου 80 εκατ. ευρώ, για να αντιµετωπιστούν ανάλογα προβλήµατα που διαπιστώνονται και σε άλλες περιφέρειες όπως αυτή της Κρήτης ή της Θεσσαλίας, όπου το ενδιαφέρον είναι αυξηµένο. Πηγή µε γνώση που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία της ανέφερε στην Agrenda πως υπάρχουν προγράµµατα του ΠΑΑ τα οποία δεν έχουν λειτουργήσει και όπως φαίνεται δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν, από τα οποία θα µπορούσαν να µετακινηθούν κάποια κονδύλια προς το υποµέτρο 6.1, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση από το υπουργείο.
Επιστολή για αύξηση πόρων
Σχετική επιστολή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει αποσταλεί ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Σε αυτή παρατίθενται αναλυτικά δεδοµένα για το τί ισχύει µε τα αιτήµατα στην περιφέρεια, µε το επιπρόσθετο επιχείρηµα πως σε άλλες περιφέρειες κάποιοι αγρότες θα εγκριθούν για το πρόγραµµα ακόµη και µε µόλις 52 µόρια, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία δεν θα φτάνουν ούτε τα 68. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται πολιτική παρέµβαση για να βρεθούν έγκαιρα τα αναγκαία πρόσθετα κονδύλια, προκειµένου να µη συντελεστεί αυτή η εξόφθαλµη, όπως επισηµαίνεται, αδικία. Σηµειώνεται ακόµη πως όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς υπάρχει και η πίεση της διαχειριστής Αρχής να ανακοινωθούν οι πίνακες προσωρινής κατάταξης και να ξεκινήσει και η διαδικασία ενστάσεων.
Υπενθυµίζεται πως στις 8 Ιουνίου δηµοσιεύτηκε η 3η τροποποίηση του Μέτρου Νέων Αγροτών, η οποία κατανέµει τα νέα κονδύλια από την υπερδέσµευση ανά περιφέρεια (βλ. πίνακα). Σύµφωνα µε τα στοιχεία του πίνακα, στις περιφέρειες Αττικής, ∆υτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, όλοι όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραµµα θα οριστούν ως δικαιούχοι.
∆ικαιολογητικά ιδιοκτησίας και διακοπής εργασίας
Παράλληλα στην τροποποιητική απόφαση προβλέπεται ότι ο έλεγχος των επιπλέον δικαιολογητικών (για τη διακοπή απασχόλησης και τη βαθµολόγηση ιδιοκτησίας) ξεκινά άµεσα µε την υποβολή τους και διενεργείται εντός δέκα εργάσιµων ηµερών από τον β’ αξιολογητή που είχε αξιολογήσει τον αρχικό φάκελο.
∆ιαφοροποιήσεις µε προκύπτουσα αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας µεταξύ αρχικής δηλωµένης παραγωγικής δυναµικότητας της εκµετάλλευσης που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη και προσκοµιζόµενων συµπληρωµατικών παραστατικών νόµιµης κατοχής αγροτεµαχίων δεν προσµετρούνται και δεν αναβαθµολογούνται. ∆ιαφοροποιήσεις µε µείωση του ποσοστού ιδιοκτησίας αναβαθµολογούνται και οι σχετικές αιτήσεις επανακατατάσσονται σε αντίστοιχο πίνακα, ενώ αν η νέα βαθµολογία που προκύπτει είναι κατώτερη από το ελάχιστο όριο της βαθµολογίας, απορρίπτονται. Οι εν δυνάµει δικαιούχοι που δεν προσκοµίζουν τα επιπλέον δικαιολογητικά απορρίπτονται.
Πηγή: agronews.gr