«Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη».
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023 η Εκκλησία μας γιορτάζει τον πρώτο Επίσκοπο Αθηνών, Άγιο Ιερόθεο, ο οποίος διδάχτηκε τη Χριστιανική Πίστη από τον Απόστολο Παύλο και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αθηνών. Σύμφωνα με την παράδοση ο Επίσκοπος Ιερόθεος παραβρέθηκε κατά την κοίμηση της Παναγίας μας στην Ιερουσαλήμ.
Την ημέρα αυτή έχει και τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ.
Μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του Μητροπολίτη Νικοδήμου, 1995, η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χηρεύει. Η Ιερά Σύνοδος και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστός Σεραφείμ εκτιμώντας την προσφορά, την προσωπικότητα και το σημαντικότατο έργο, εκλέγει νέο Μητροπολίτη για την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τον κ.κ. Ιερόθεο, κατά κόσμο Γεώργιο Βλάχο και την επομένη εορτή του Προφήτου Ηλία, έγινε η χειροτονία του. Η ενθρόνιση του νέου Ιεράρχη έγινε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.
Ο Σεβασμιώτατος, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945 όπου έλαβε και τις εγκύκλιες σπουδές του. Τις Γυμνασιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στο Αγρίνιο και στη συνέχεια μετά από εξετάσεις εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων. Σπούδασε επίσης από το 1964 έως το 1968 στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης όπου έλαβε το Πτυχίο του με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ».
Έλαβε από τους γονείς του, Σωτήριο και Ευτυχία αλλά και από την θεία του την Παρασκευή, αδελφή της μητέρας του, εκκλησιαστική ζωή, αγάπη καθ΄ότι ήταν και αυτοί άνθρωποι της εκκλησίας, άνθρωποι του Θεού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μαζί με ομάδα συμφοιτητών του, ασχολήθηκε με την Πατρολογία και την καταγραφή των χειρογράφων που διασώζονται στις βιβλιοθήκες των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερα εντρύφησε στην διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Τον εκλεκτό αυτόν επιστήμονα τον κέρδισε η Εκκλησία, προτίμησε να γίνει ο Δάσκαλος των ψυχών μας, να γίνει ο Πνευματικός μας οδηγητής και εξομολογητής. Ο Γεώργιος μόλις πήρε το πτυχίου του, γεμάτος όρεξη για δουλειά, πήγε κοντά στον Πνευματικό του Πατέρα Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Άγιο Καλλίνικο. Ο Καλλίνικος προγραμμάτισε την κουρά του για τις 12 Σεπτεμβρίου 1971 ημέρα Κυριακή. Το όνομα που του έδωσε ήταν το όνομα του Γέροντά του Ιεροθέου τιμώντας έτσι τον Αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ιερόθεο.
Στο βαθμό του Διακόνου ο Ιερόθεος παρέμεινε περίπου οκτώ μήνες. Στις 25 Ιουνίου 1972 ο Μητροπολίτης Καλλίνικος καθόρισε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προχειρίστηκε σε Αρχιμανδρίτης. Ο Ιερόθεος παραμένει κοντά στον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Καλλίνικο μέχρι το τέλος της ζωής του Αγίου Καλλινίκου. Το 1987 έρχεται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κοντά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Στη Μητρόπολη αυτή ο Ιερόθεος αναλαμβάνει υψηλά καθήκοντα αρχίζοντας τις περιοδείες του ως Ιεροκήρυκας σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως. Μετά από την Μητρόπολη αυτή πηγαίνει, για να υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό Σεραφείμ.
Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Ιερόθεος υπηρετεί για οκτώ χρόνια. Παράλληλα με το έργο του Ιεροκήρυκα εκτελούσε χρέη Διευθυντού Νεότητας της Αρχιεπισκοπής καθώς και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητας. Από τη θέση αυτή διοργάνωσε Συνέδρια, ημερίδες για τους υπεύθυνους των Κατηχητικών Σχολείων και επόπτευε όλα τα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τον λόγιο αυτό Κληρικό η Εκκλησία της Ελλάδος, εκτιμώντας την όλη προσφορά του και την προσωπικότητά του, τον εξέλεξε στις 19 Ιουλίου 1995 Μητροπολίτη και τον τοποθετεί στην Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε την 20ή Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλιού, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών. Η ενθρόνισή του έγινε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Ναύπακτο στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ θεωρείται ο πολυγραφότερος Έλληνας Κληρικός, αφού έχει γράψει πάρα πολλά πολυσέλιδα βιβλία Θεολογικού, Εκκλησιαστικού και Κοινωνικού περιεχομένου. Πάρα πολλά βιβλία του έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες όπως, Τσέχικα, Ρουμάνικα, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ρωσικά, Κινέζικα, Βουλγάρικα, Σέρβικα, Ουκρανικά, Ουκρικά.
Ως Μητροπολίτης στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, συμμετέχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις άλλων Μητροπόλεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συλλειτουργεί και κηρύττει τον λόγο του Θεού όπου τον καλούν.
Μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μακαριστού Κοσμά, τον καταξιωμένο αυτόν Ιεράρχη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον τοποθετεί Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας που παραμένει για έντεκα περίπου μήνες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί της Τετάρτης, 4 Οκτωβρίου, Όρθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Ιεροθέου του πρώτου Επισκόπου Αθηνών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ, θα δεχθεί ευχές στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
«Εν πρώτοις, μνήσθητι, Κύριε, του Αρχιεπισκόπου ημών ΙΕΡΟΘΕΟΥ, ον χάρισαι ταις Αγίαις σου Εκκλησίαις εν Ειρήνη, Σώον, Έντιμον, Υγιά, Μακροημερεύοντα και Ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας».
Στον Φωτισμένο και Σεπτό μας Ποιμενάρχη ολόψυχα ευχόμαστε,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ
Απολυτίκιο Αγίου Ιεροθέου, Πρώτου Επισκόπου Αθηνών.
«Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καὶ νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθὴν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τὰ ἀπόῤῥητα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσας, τὸν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἱερομάρτυς Ἱερόθεε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν».