Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Θάνος Μωραΐτης: «Απαιτούμε άμεση λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται για τους παραγωγούς Ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας»

- Advertisement -spot_img

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την Ελιά Καλαμών.

Όπως επισήμανε, «η ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρεί το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας», οι οποίοι «θα αντιμετωπίζουν στο εξής τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού, όπου το προϊόν τους είναι γνωστό με τη συγκεκριμένη ονομασία, έχοντας ήδη συμβόλαια διάθεσης της ελιάς».

«Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν σήμερα περισσότερο ποτέ ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της μεταποίησης», πρόσθεσε.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση πριν δημιουργηθεί αδιέξοδο για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς του Νομού μας», είπε κλείνοντας ο βουλευτής, καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να εκπονήσει συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θα αποκαθιστά τους παραγωγούς και εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας», επειδή «από τη Δευτέρα το προϊόν κινδυνεύει να κατέβει από το ράφι».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”, αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους παραγωγούς Ελιάς καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο ότι στο Νομό μας παράγεται το 50 % της πανελλήνιας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Η ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης 331/20735 του 2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρεί το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας, που θα αντιμετωπίζουν στο εξής τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές του εξωτερικού αλλά και εσωτερικού, όπου το προϊόν τους είναι γνωστό με τη συγκεκριμένη ονομασία, έχοντας ήδη συμβόλαια διάθεσης της ελιάς.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο τόπος μας βιώνει διαρκή υποβάθμιση και εγκατάλειψη, με τους αγρότες να βρίσκονται στο κατώφλι της απόγνωσης.

Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της μεταποίησης. 

Δε θα επιτρέψουμε τη συνεχή υποτίμηση και απαξίωση του τόπου. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση, πριν δημιουργηθεί αδιέξοδο για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς του Νομού μας.

Επειδή από τη Δευτέρα το προϊόν κινδυνεύει να κατέβει από το ράφι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει εδώ και τώρα να εκπονήσει συνεκτικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος, το οποίο θα αποκαθιστά τους παραγωγούς και εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας, πριν ξεκινήσει εκ νέου υφεσιακό ντόμινο, το οποίο θα συμπαρασύρει το σύνολο του πρωτογενούς τομέα, αλλά συνολικά και της οικονομίας του τόπου μας». 

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ