Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνάντηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

- Advertisement -spot_img

Συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. κ. Χρήστο Ντακαλέτση, είχε λίγο μετά την άφιξή του στα Ιωάννινα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.

Ο κ. Ντακαλέτσης υποδεχόμενος τον Υπουργό, τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του να ακούσει από τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηπείρου τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν έμεινε ωστόσο στα αμιγώς αυτοδιοικητικά θέματα αλλά με την επίδοση ενός αναλυτικού υπομνήματος, παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα των παραγωγών της Ηπείρου, ζητώντας την οικονομική και θεσμική στήριξη της πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία τους, επ’ ωφελεία των Δήμων και των δημοτών της Ηπείρου.

Τα θέματα που έθεσε με το υπόμνημά του στον Υπουργό, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου είναι τα εξής:

– Εξέταση της δυνατότητας ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής των παραγωγικών προτεραιοτήτων της χώρας και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ανάγκη που κατέστη εξαιρετικά επείγουσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με βασικές πρώτες ύλες.

– Κάλυψη της δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας. Όπως τονίζει ο κ. Ντακαλέτσης, για μεν την κτηνοτροφία δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης που μπορεί προοπτικά να θέσει σε κίνδυνο το προϊόν της φέτας, το οποίο ως γνωστόν, ενισχύει καθοριστικά τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εθνικής παραγωγής. Για δε την πτηνοτροφία, της οποίας το 70% της εθνικής παραγωγής κοτόπουλου προέρχεται από τις τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Ηπείρου (Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ), πλήττεται καίρια ένας σημαντικός παραγωγικός τομέας της Ηπείρου. Σε σχέση με την πτηνοτροφία, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα δει σοβαρά το αίτημα του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα δάνεια, τα οποία έλαβαν πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πριν από 15 περίπου χρόνια, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και σήμερα, γίνονται απαιτητά χωρίς διευκολύνσεις από την εκκαθαρίστρια εταιρεία της πρώην ΑΤΕ.

– Μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, γιατί δεν φαίνονται επαρκή. Ειδικά για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης ή και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.

– Ανάγκη για ώθηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να προχωρήσουν ως σήμερα. Ως προς αυτό, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε από τον Υπουργό αλλαγές στη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015, τόσο ως προς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όσο και ως προς τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων.

Τέλος, ως εκπρόσωπος των Δήμων της Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. ζήτησε να υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας και έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Ηπείρου, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές είναι απόλυτα απαραίτητες για την ουσιαστική στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Επαναφέροντας δε και ένα πάγιο αίτημα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους Δήμους.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κ. Υπουργέ

Η Ήπειρος αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή της πατρίδας μας που έχει τα φόντα να λειτουργήσει ως πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης και να πλησιάσει τα δεδομένα του απώτερου παρελθόντος, όταν μεγάλο ποσοστό του παραγόμενου ΑΕΠ, είχε ως πηγή του τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, θεωρούμε πως το Ταμείο Ανάκαμψης όφειλε εξ αρχής του σχεδιασμού του, να έχει μια διακριτή στόχευση στην ενίσχυση του παραγωγικού τομέα. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική σήμερα, στη σκιά της διατροφικής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στη χώρα μας, με τρόπο που θα απαντά στην πρόκληση της διατροφικής επάρκειας, είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ και σας καλούμε, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εξετάσετε πως θα μπορούσε αυτό να γίνει, με ανακατεύθυνση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί πραγματικά έτσι, οι συγκεκριμένοι πόροι θα πιάσουν τόπο για τη χώρα μας.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες του παραγωγικού τομέα στην Ήπειρο όμως, έρχομαι αναγκαστικά σε ένα κλάδο της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που μας εξασφαλίζει αυτάρκεια και είναι η πτηνοτροφία. Ενδεχομένως γνωρίζετε πως το 70% της εθνικής παραγωγής κοτόπουλου προέρχεται από τις τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Ηπείρου (Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ).

Σήμερα όμως, και η πτηνοτροφία όπως και το σύνολο της κτηνοτροφικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, αν δεν παρέμβει δραστικά και αποφασιστικά η πολιτεία, για να στηρίξει τις πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και να δώσει απαντήσεις στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους. Οι τιμές των ζωοτροφών (καλαμπόκι από 18 λεπτά στα 82 και τριφύλλι από 16 λεπτά στα 35, μέσα σε ελάχιστο χρόνο) και της ενέργειας (πετρελαίου, ρεύματος, αερίου) έχουν εκτοξευτεί, όπως γνωρίζετε, σε δυσθεώρητα ύψη.

Πριν ακόμα από την ενεργειακή κρίση, συνεπεία της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχειά της Eurostat, το κόστος των καυσίμων σε άλλα κράτη της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.) αποτελούσε μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ενώ αντιθέτως στη χώρα μας το ποσοστό ανέρχονταν περίπου στο 10% και αυτό οφείλεται στον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Σήμερα, η απόκλιση αυτή ανάμεσα στη χώρα μας και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, η κατάσταση θα βγει ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου και το διακύβευμα εν προκειμένω, για την Ήπειρο ειδικά, είναι ο κίνδυνος απώλειας του εξαγωγικού πλεονεκτήματος που λέγεται «φέτα». Αν συνεχιστεί η ραγδαία μείωση του ζωικού κεφαλαίου και αφανιστεί η κτηνοτροφία, η φέτα που αποτελεί «χρυσάφι» για τις ελληνικές εξαγωγές και άρα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, θα εξαφανιστεί.

Ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει επίσης τους πτηνοτρόφους είναι η πληρωμή των δανείων τα οποία έλαβαν πριν δεκαπέντε χρόνια περίπου, για την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών, με την εγγύηση του δημοσίου και τα οποία δεν αποπληρώθηκαν, με συνέπεια η εκκαθαρίστρια Εταιρεία να ζητά την καταβολή πολλαπλάσιων ποσών μη διευκολύνοντάς τους για την αποπληρωμή των δανείων. Ζητούμε την παρέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα, με διευκόλυνση των παραγωγών και αποπληρωμή μετά από ρύθμιση των δανείων σε περισσότερες δόσεις.

Κ. Υπουργέ,

Η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μικρή. Εκτιμούμε πως πρέπει να εξαντλήσετε τα δημοσιονομικά περιθώρια και να δοθεί η μέγιστη δυνατή ενίσχυση.

Το δεύτερο ζήτημα που σας θέτουμε είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής να καλύπτει όλους: Δήμους, ΤΟΕΒ, ιδιώτες.

Τρίτον, ειδικά για την πτηνοτροφία, θα πρέπει να εξετάσετε τη δραστική μείωση ή και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς οι εκτάσεις που απαιτεί για να λειτουργήσει μια μεσαία πτηνοτροφική μονάδα είναι μεγάλες και ως εκ τούτου, γίνεται δυσβάστακτος και ο παρεπόμενος φόρος του ακινήτου.

Τέταρτον, παρατηρείται καθυστέρηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας. Εδώ, οι Δήμοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τη συμμετοχή στην είσπραξη του τέλους βοσκής, αρμοδιότητα που είχαν στο παρελθόν, όπως άλλωστε και το σύνολο της ευθύνης των διαχειριστικών σχεδίων. Με νόμο του 2015 όμως, αυτό που απέμεινε στους Δήμους είναι ουσιαστικά μόνο το πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. Ζητάμε να εξετάσετε τη διόρθωση του σχετικού νόμου.

Τέλος, ως εκπρόσωπος των Δήμων της Ηπείρου, ζητάμε να υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας και έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Ηπείρου, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές είναι απόλυτα απαραίτητες για την ουσιαστική στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Η ΚΕΔΕ κλείνοντας, μέσω της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, επαναφέρει το ζήτημα της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους Δήμους. Η συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι Δήμοι.

Με τιμή

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Ηπείρου

Δήμαρχος Δωδώνης

Χρήστος Ντακαλέτσης

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ