Με γεμάτο τον Πολυχώρο του στην οδό Σαχτούρη έγινε το Σάββατο το απόγευμα η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «ΕΡΙΦΥΛΗ», με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Best Patras, η υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς και κόσμος που αγκάλιασε θερμά την προσπάθεια παρέμβασης του κέντρου στα προβλήματα αποκλεισμών και έμφυλης βίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου, Βασίλης Μάρκου, ενώ ανέπτυξε λίγα λόγια για τους στόχους και την φιλοσοφία του. Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης Μαρία Ιωακειμίδη μίλησε για την επίδραση της πανδημίας στην εργασία των γυναικών και η ψυχολόγος Έννη Ανδρουτσέλλη για τον εμφανή και τον μεταμφιεσμένο σεξισμό (αμφίθυμο). Η προγραμματισμένη ομιλία της εγκληματολόγου-σύμβουλου ψυχικής υγείας Ματίνας Λαδικού για τον σύνθετο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας ματαιώθηκε λόγω ασθένειας της ίδιας, παρενέβη η συντονίστρια της αυτόνομης εθελοντικής ομάδας της ΕΡΙΦΥΛΗΣ Κατερίνα Μανιάτη για έναν χαιρετισμό, ενώ την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η υπεύθυνη εκδηλώσεων Σταυρούλα Κορδέλλα.
Με λίγα λόγια, το κέντρο θέλοντας να παρέμβει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων επέλεξε τα βιωματικά εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης που πρώτος εισήγαγε ο Irnin Yalom. Μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συμμετοχικότητας και συνεργασίας, τα μέρη αποκομίζουν την ευεργετική επίδραση της συμμετοχής σε ομάδα.
Δεύτερον, επέλεξε την νομική υποστήριξη σε συμβουλευτικό επίπεδο, την ενημέρωση δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, την κατάρτιση ενός εξατομικευμένου σχεδίου απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση και τέλος την δικαστική εκπροσώπηση.
Σε συνεργασία με τις ειδικούς ψυχικής υγείας, εξετάζουν την βέλτιστη κάθε φορά λύση, σε ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης. Παράλληλα, το κέντρο διοργανώνει εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις για τις έμφυλες ανισότητες και την έμφυλη βία, παρέχει τον χώρο για εκδηλώσεις, εκθέσεις, ημερίδες άλλων πρωτοβουλιών, ενώ δεσμεύεται να τον προσφέρει αφιλοκερδώς για προσπάθειες που σχετίζονται με τους στόχους του.
Τρόποι επικοινωνίας με το κέντρο είναι ο ιστότοπός του (www.erifyli.org), η αλληλογραφία στο mail erifyli.org@gmail.com και στο τηλέφωνο 2610 334 655