Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στην πλατφόρμα https://results.it.minedu.gov.gr.
Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.
Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.
Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων τους.
Εισάγοντας τους βαθμούς που πήραν σε κάθε μάθημα στη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματη ενημέρωση για το σύνολο των μορίων, που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή Τομέα, που ανήκουν.
Στην ίδια εφαρμογή, οι υποψήφιοι θα καταφύγουν για να υπολογίσουν και το σύνολο των μορίων, αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Ειδικών Μαθημάτων.
Την εφαρμογή για να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων τους, θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τους γραπτούς βαθμούς τους στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού, που ανήκουν. Ο κάθε βαθμός πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας. Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Ο βαθμός του κάθε μαθήματος, εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.
Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2024
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμή εκτιμήσεις των ειδικών, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής, τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία, μετά και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024.
Φυσική, Μαθηµατικά και Ιστορία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους, µε αποτέλεσµα οι βάσεις στις περιζήτητες πολυτεχνικές και φυσικοµαθηµατικές σχολές να έχουν µεγάλη πτώση.
Οπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης, στο 1ο επιστηµονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναµένεται να σηµειωθεί µια ήπια πτωτική τάση.
Η εικόνα από τα βαθµολογικά κέντρα είναι ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά έχουν παρόµοιες βαθµολογίες µε τις αντίστοιχες περσινές, ενώ η Νεολληνική Γλώσσα έχει χαµηλότερες. Τα γραπτά της Ιστορίας συγκεντρώνουν σε µεγαλύτερο ποσοστό χαµηλές βαθµολογίες.
Στο 2ο επιστηµονικό πεδίο θα υπάρξει “γκρέµισµα” των βάσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το µάθηµα της Φυσικής ήταν κατά πολύ δυσκολότερο σε σχέση µε τα αντίστοιχα των προηγουµένων ετών, εκτιµώντας ότι θα υπάρξουν σχολές, όπως πολυτεχνικές και φυσικοµαθηµατικές, µε µεγάλη πτώση, ενώ στο πεδίο αυτό µπορεί να ξεπερνούν και τα 1.000 µόρια. Τα Μαθηµατικά εκτιµά ότι αναµένεται να φτάσουν στα ποσοστά του 2022.
Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο τα µαθήµατα που δεν συγκεντρώνουν υψηλές βαθµολογίες είναι η Φυσική και η Εκθεση, ενώ οι βαθµολογίες στη Χηµεία και τη Βιολογία είναι αντίστοιχες µε τις περσινές. Η Ιατρική πέρυσι είχε φθάσει τα 19.000 µόρια, ενώ εφέτος δεν αναµένεται σε αυτά τα “ύψη”, λόγω της Φυσικής.
Στο 4ο επιστηµονικό πεδίο η Εκθεση και τα Μαθηµατικά “ρίχνουν” τις βάσεις, ενώ τη µεγαλύτερη πτωτική πορεία συγκρατούν η Οικονοµία και, κυρίως, η Πληροφορική. Οπως επεσήμανε ο κ. Βαφειαδάκης, µε βάση το σύστηµα, οι µαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι “σε κάθε περίπτωση θα µπουν οι ίδιοι υποψήφιοι στην Ιατρική, π.χ., αλλά µε χαµηλότερες βαθµολογίες όταν πέφτουν οι βάσεις, συµπαρασύροντας και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”.
Πηγή: thetoc.gr