Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Π. Κουρουμπλής: «Η κοινωνία σε απόγνωση και η κυβέρνηση σε αυταρέσκεια»

- Advertisement -spot_img

Η κυβέρνηση παραμένει επικίνδυνα αυτάρεσκη, δήλωσε σήμερα, στην αρχή της ομιλίας του, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής  Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου συζητείται ο επί της έκθεσης απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2021 και ο προγραμματισμός  των δραστηριοτήτων της για το 2022.

«Η κυβέρνηση θυμάται να μας πει αυτά που θέλει, αλλά ξεχνάει να μας πει, ποιος αύξησε τον ΦΠΑ στο ρεύμα, το 2019 και ποιος μορφοποίησε αυτόν τον διεστραμμένο μηχανισμό του συστήματος των αυξήσεων στους λογαριασμούς, τη ρήτρα αναπροσαρμογής,  που πραγματικά έχει κάψει πολλούς ανθρώπους», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Απευθυνόμενος στον  Πρόεδρο της ΑΑΔΕ, ρώτησε να του απαντήσει, πόσα είναι τα ακριβή ποσά των εισπραχθέντων εσόδων που έχουν προέλθει από τα δηλωθέντα εισοδήματα, των νομικών και φυσικών προσώπων, στο διάστημα των πέντε τελευταίων χρόνων και πόσα είναι αυτά που έχουν εισπραχθεί μετά από ελέγχους. «Για να καταλάβουμε την τρομακτική διαφορά και την αδυναμία του συστήματος να χτυπήσει όλους αυτούς τους φοροκλέφτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής και θίγοντας το ζήτημα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ζήτησε εξηγήσεις για το πλαίσιο φορολογίας των κερδών που εμφανίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε σχέση με τη δραστηριότητά τους, για παράδειγμα  οι φαρμακευτικές εταιρείες,  οι οποίες, ενώ είναι μεταπρατικές και δεν παράγουν στην Ελλάδα, εμφανίζουν πολύ μικρότερα κέρδη από τις μητρικές τους σε άλλες χώρες.

Αναφορικά με το μείζον θέμα των καυσίμων, ο κ. Κουρουμπλής υπενθύμισε τη διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από το Υπουργείο Ναυτιλίας, που υποχρέωνε την τροφοδοσία των μεγάλων πλοίων από τα μικρά δεξαμενόπλοια, να πραγματοποιείται σε σημεία όπου υπάρχει σήμανση ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν εξακολουθεί να ισχύει η προβλεπόμενη ρύθμιση, σε ότι αφορά στο λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών ή αν παραβιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε την αναγκαιότητα διασφάλισης του συστήματος εισροών – εκροών στα διυλιστήρια, ρωτώντας «ποιος είναι ο χρόνος διάρκειας των συμβολαίων τους για την αγορά μαζούτ», ώστε να διαπιστωθεί «αν τελικά δικαιολογούνται αυτές οι καθημερινά σχεδόν αυξήσεις στα καύσιμα, κατάσταση την οποία υφίσταται ο πολίτης σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη».

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ