H Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, κ. Παναγιώτη Παπανικόλα, στην εκδήλωση για την έναρξη εργασιών κατασκευής του Νέου αυτοκινητόδρομου «Πάτρα- Πύργος»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
κύριε Υπουργέ,
κύριε Υφυπουργέ,
κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας.
Η παρουσία σας αποτελεί τεράστια τιμή και χαρά, τόσο για εμένα, όσο και για τους υπόλοιπους συντελεστές αυτού του έργου.
Κυρίες και κύριοι,
Για πάνω από 25 χρόνια συμμετέχω σε έργα που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας. Σε αυτή την πορεία τα διδάγματα ήταν πολλά. Ένα όμως κρατώ ως το πιο σημαντικό. Μια υποδομή, μια γέφυρα, ένας αυτοκινητόδρομος είναι πολλά περισσότερα από ένα τεχνικό έργο.
Οι αυτοκινητόδρομοι μας φέρνουν πιο κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα και προορισμούς. Μεταφέρουν ιδέες, όνειρα, εμπειρίες και προοπτικές.
Μας φέρνουν πιο κοντά στο μέλλον.
—–
Διατηρώντας στο κέντρο της φιλοσοφίας μας ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον άνθρωπο, βάλαμε μπρος την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τρεις περιφέρειες: Αττική, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
Ενός δρόμου με σύγχρονες υπηρεσίες και ανέσεις που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα των κοινωνιών που ενώνει.
Η Ολυμπία Οδός, ένα από τα πιο σύνθετα έργα στην Ευρώπη, είναι «Ένα έργο με πολλούς πρωταγωνιστές», για το οποίο θα χρειαζόταν κάποιος αρκετές ώρες για να περιγράψει τα οφέλη του.
Θα σταθώ στο πολυτιμότερο. Την ασφάλεια.
Η διαδρομή Κόρινθος – Πάτρα, κάποτε ήταν ένας «εφιάλτης» για τους οδηγούς.
Από την ημέρα που ξεκίνησε το έργο παραχώρησης το 2008 μέχρι σήμερα, τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 93%.
Η μείωση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα δρόμο σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, ενσωματώνοντας έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό υπηρεσιών οδικής ασφάλειας.
Δεν μένουμε όμως σε αυτό. Επενδύουμε διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, με απώτερο στόχο το μηδενισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων.
—–
Μίλησα για τον άνθρωπο και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάτι ακόμη που συνθέτει την ταυτότητα της Ολυμπίας Οδού. Την αειφορία.
Κάθε τι που δημιουργούμε, κάθε δρόμος που ανοίγουμε πρέπει να έχει μία και μόνο κατεύθυνση: Το μέλλον.
Η βιωσιμότητα, το αποτύπωμά μας στο αύριο είναι προϋπόθεση, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ουσιαστική, να αποκτά νόημα.
Για το λόγο αυτό λειτουργούμε ένα δρόμο που αξιοποιεί την καινοτομία, θωρακίζοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμά του:
- Φωτισμός LED στις σήραγγες
- Πρόγραμμα «Νερό από τον Αέρα»
- Σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού
- Ηλεκτρο-κίνηση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών.
Όλα αυτά μας δείχνουν σήμερα το δρόμο προς ένα καλύτερο και κυρίως βιώσιμο αύριο.
—–
Η Ολυμπία Οδός περνά σήμερα σε μια νέα εποχή, με την κατασκευή ενός δρόμου που θα φέρει πιο κοντά την Αθήνα με τον Πύργο και με έναν από τους σημαντικότερους τόπους της Ιστορίας, την Αρχαία Ολυμπία.
Ένας παλαιός, επικίνδυνος οδικός άξονας δίνει τη θέση του:
… σε έναν άνετο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο που θα μειώσει κατά περίπου 40 λεπτά το ταξίδι Πάτρα – Πύργος.
… σε ένα δρόμο με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα, 8 κόμβους, 64 άνω- κάτω διαβάσεις, 15 γέφυρες, 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών. Με τη χιλιομετρική χρέωση, που πρώτοι φέραμε στην Ελλάδα, και όλες τις καινοτομίες που έχουμε αναπτύξει στην Ολυμπία Οδό, διαθέσιμες από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και την αγροτική παραγωγή.
Θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Πελοποννήσου.
Τα μοναδικά μνημεία της περιοχής αποκτούν πλέον έναν οδικό άξονα αντάξιο της Ιστορίας και της διεθνούς ακτινοβολίας τους.
Ξεκινάμε σήμερα να κατασκευάσουμε αυτά τα 75 χλμ. αυτοκινητόδρομου προς το μέλλον.
—–
Θα κλείσω λέγοντας δύο λόγια σχετικά με το αναμνηστικό δώρο της σημερινής εκδήλωσης.
Πρόκειται για την ελεύθερη εικαστική απόδοση του δίσκου του Ιφίτου.
Ο Ίφιτος, Βασιλιάς της Ήλιδας, ρώτησε το Μαντείο των Δελφών με ποιο τρόπο μπορούσε η Ελλάδα να απαλλαγεί από τους λοιμούς και τις εμφύλιες διαμάχες. Πήρε την απάντηση ότι θα έπρεπε να επαναλάβουν τη διεξαγωγή των αγώνων.
Σε συνεργασία με τον Λυκούργο της Σπάρτης και τον Κλεοσθένη της Πίσας αναδιοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και καθιέρωσαν την ολυμπιακή εκεχειρία.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, το κείμενο της «διεθνούς συνθήκης εκεχειρίας» για την ασφαλή και αβλαβή διέλευση αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων χαράκτηκε κυκλικά πάνω σε ένα δίσκο.
Είναι αυτή η ιδέα του δίσκου της εκεχειρίας που μας εμπνέει να οραματιστούμε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού.
Ενός σύγχρονου δρόμου που κηρύσσει εκεχειρία με όλα όσα μας έχουν πληγώσει στο παρελθόν. Με όλα όσα όρθωσαν εμπόδια. Με όλα όσα μας χώριζαν και μας απέκλειαν από το μέλλον.
Όταν ο δίσκος του Ιφίτου γεννούσε το συμβολισμό αυτού του έργου, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως σήμερα, σε έναν τόπο -όχι και τόσο μακρινό- στην Ουκρανία, ένας πραγματικός πόλεμος θα δημιουργούσε την ανάγκη για πραγματικούς δρόμους εκεχειρίας.
Δυστυχώς, το μήνυμα του δίσκου παραμένει επίκαιρο.
Ευχόμαστε άμεσα στην Ουκρανία και ευρύτερα στο μέλλον, η εκεχειρία να είναι μόνο συμβολισμός και όχι ανάγκη.
Σας ευχαριστώ