Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο. Γεροβασίλη: Μονιμοποίηση 876 Πυροσβεστών μετά από πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Παραδοχή του Υπουργού για αργοπορίες στα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης

- Advertisement -spot_img

Συζητήθηκε σήμερα, 12.2.2024, στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση για τη μονιμοποίηση 876 Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, την οποία κατέθεσε η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με την ερώτησή της έθεσε το ζήτημα των καθυστερήσεων στη διαδικασία μονιμοποίησης 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2023 για να ολοκληρωθεί έγκαιρα ενόψει της λήξης της θητείας τους αλλά και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Γεροβασίλη: «η Πυροσβεστική έχει σχεδόν 3.000 οργανικά κενά και φαίνεται πως θα είχε άλλα 1.000, αν δεν κατέθετα τη σημερινή Επίκαιρη ερώτηση».

Πράγματι, σε συνέχεια της κατάθεσης της Επίκαιρης της κα Γεροβασίλη, την 1η Φλεβάρη, εκδόθηκε μόλις προ ημερών (7 Φλεβάρη 2024), διαταγή του Αρχηγού ΠΣ για την έναρξη της διαδικασίας μονιμοποίησης των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Όπως υπενθύμισε η κα Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ (επί Υπουργίας της): 

  • Μονιμοποίησε 2.500 πυροσβέστες που έπρεπε το 2017 να απολυθούν λόγω του περιορισμού προσλήψεων.

  • Προσέλαβε ακόμη 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

  • Έδωσε παράταση σε 1.245 εποχικούς πυροσβέστες και προσέλαβε άλλους τόσους, φτάνοντας τους 2.500 σχεδόν.

Η κα Γεροβασίλη καλωσόρισε την έστω και μετά από πιέσεις έναρξη της διαδικασίας μονιμοποίησης των πυροσβεστών και αντέτεινε στις αιτιάσεις του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με τους εποχικούς πυροσβέστες ότι χρειάζεται ένα ολιστικός νέος σχεδιασμός που να μη στηρίζεται στην εποχικότητα των φαινομένων καθώς οι ανάγκες είναι πάγιες και δεν εξαντλούνται στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Περαιτέρω η κα Γεροβασίλη ζήτησε την παράταση της ολιγοήμερης προθεσμίας που δόθηκε για υποβολή αιτήσεων μονιμοποίησης για τους 876 πυροσβέστες, 5 μόλις εργάσιμων ημερών, ώστε να μη στερηθεί η Πυροσβεστική κανένα πυροσβέστη την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Στη δευτερολογία της η κα Γεροβασίλη έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα αν το Υπουργείο είναι έτοιμο για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, αφού όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο Υφυπουργός, η σύμβαση μίσθωσης ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης μέσω της υπηρεσίας του ΝΑΤΟ, NSPA, έχει καθυστερήσει.

Ενώ δηλαδή η διαδικασία μίσθωσης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από το τέλος του 2023 για να είναι διαθέσιμα τα ελικόπτερα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, το Υπουργείο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να εξετάζει τις προσφορές, οι οποίες αναμένονται.

Η κα Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει τα εναέρια μέσα της Χώρας μέχρι και το 2023 (μέσω NSPA 10 εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης κατ’ έτος, επιπλέον του εθνικού στόλου και με προαίρεση για ακόμη 8 ελικόπτερα κατ’ έτος).

Τέλος, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανάγκης ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής προστασίας, επαναφέροντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, σε αντίθεση με το ν. 4662/2020 της ΝΔ, ο οποίος περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες των συναρμοδίων και τελικά τέθηκε σε αναστολή από την ίδια την Κυβέρνηση, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφισή του.

Δείτε σχετικό video > https://www.youtube.com/watch?v=l7pdgiEoEs8

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ