Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Λευτέρης Αυγενάκης: Στόχος μας να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια

- Advertisement -spot_img

Εξαιρετικά επιπόλαιες χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τις απόψεις που διατυπώνονται για το ύψος των ζημιών στη Θεσσαλία, ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.

Σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ,  στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε: «όποιος μιλήσει αυτή τη στιγμή για ύψος χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιος». Και πρόσθεσε ότι το 80% της αποτίμησης της ζημιάς θα είναι δυνατό την Παρασκευή το πρωί, με τη σύγκριση των νέων δορυφορικών εικόνων του Copernicus. Και το 100% της καταγραφής των ζημιών θα είναι εφικτό με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη ο ΕΛΓΑ δέχεται δηλώσεις από τους πληγέντες, για τις ζημιές που υπέστησαν στη φυτική και ζωική παραγωγή, ώστε να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν η προκαταβολή των αποζημιώσεων που θα λάβουν, ενώ η πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής έχει ανοίξει από τις 11 Σεπτεμβρίου.

«Η κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν. Δεν θα φύγουμε από εδώ. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού, εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, υπάρχει και ελπίδα. Θα το παλέψουμε», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση της αποκομιδής των νεκρών ζώων. Όπως διευκρίνισε είναι σαφής η εντολή να μη αναμένουν οι κτηνοτρόφοι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για καταγραφή των νεκρών ζώων, αλλά να προχωρήσουν στα βήματα που έχουν υποδείξει οι αρμόδιες αρχές με την υγειονομική υπηρεσία κι έπειτα να δηλώσουν τις απώλειές τους για να αποζημιωθούν, καθώς εκείνο που προέχει είναι να αποτραπεί ο υγειονομικός κίνδυνος.

«Εμείς, θέλοντας να αποβάλουμε το άγχος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια ημερομηνία, μια στενή υπηρεσιακή γραφειοκρατική διαδικασία, πρώτον σε ό, τι αφορά τη συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, είπαμε ότι μην περιμένετε να έρθει εκτιμητής. Προς Θεού, προχωρήστε αμέσως στα βήματα που έχει υποδείξει η Υγειονομική Υπηρεσία και η Περιφέρεια με την αρμόδια Αντιπεριφέρεια που έχει την επίβλεψη γι’ αυτή τη διαδικασία. Δηλώστε στη συνέχεια ό,τι έχετε χάσει από το ζωικό σας κεφάλαιο και εμείς θα αποζημιώσουμε. Δεν θα έρθει εκτιμητής γιατί προέχει αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση ενός πιθανού υγειονομικού προβλήματος που μπορεί να ξεσπάσει αν δεν είμαστε γρήγοροι» τόνισε ο Υπουργός.

 Παράλληλα χαρακτήρισε fake news όσα γράφονται και λέγονται περί παρόδου πενταετίας για να ξαναγίνουν τα εδάφη καλλιεργήσιμα και τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, ξεκίνησε ήδη εδαφολογικές έρευνες για να παράσχει υπεύθυνη ενημέρωση στους παραγωγούς και στη συνέχεια να τους καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να καλλιεργήσουν.

«Άκουγα προ ημερών κάτι που αφορά το αντικείμενό μας ότι η γη έχει υποστεί τέτοιο σοκ που για να ξαναπάρει μπροστά και να καλλιεργήσει θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Το ακούω και παθαίνω σοκ. Φώναξα λοιπόν τους επιστήμονες τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου, που έχουν αυτή την εξειδίκευση, που έχουν ινστιτούτα, που κάνουν μελέτες, έρευνες εδαφολογικές και γίνονται αυτή την ώρα παρεμπιπτόντως στο Θεσσαλικό κάμπο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, από κινητά συνεργεία και μελέτες εδαφολογικές, αλλά και μελέτες για το νερό, έρευνες για το νερό άρδευσης και σας πληροφορώ ότι καμία σχέση με αυτά τα fake news η άποψη των επιστημόνων».

Έχοντας ζήσει από κοντά την αγωνία των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου δουλεύουμε συντονισμένα για να δώσουμε άμεσες λύσεις, τόνισε ο ΥπΑΑΤ και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνόδευσε στο Στρασβούργο,  με στόχο την εξασφάλιση των όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από την ΕΕ. «Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που μπορούν να απορροφηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η χώρα μας εμπνέει αξιοπιστία, σοβαρότητα και στιβαρότητα στην Ευρώπη και αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου διεκδίκησε και εξασφάλισε, τη γενναία στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, είπε ο ΥπΑΑΤ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των έργων που έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ, ο ΥπΑΑΤ παρέπεμψε στο γεγονός ότι η πόλη της Καρδίτσας, όπου είχε θωρακιστεί μετά τον ΙΑΝΟ, δεν υπέστη ζημιές.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στη συλλογή νεκρών ζώων, είπε ότι μέχρι σήμερα, στις 9.00 το πρωί, είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ τα εξής νεκρά ζώα:

  1. 49.050 Αιγοπρόβατα
  2. 19.295 Χοίροι
  3. 4.186 Βοοειδή
  4. 40.330 Πτηνά

Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.

Για τα πτηνά: Μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ