Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Η “Οδός Ελευθερίας” του Χρήστου Γαρουφαλή, το νέο απόκτημα της Βουλής των Ελλήνων

- Advertisement -spot_img

Η γνώση που συντελεί στην επί-γνωση αποτελεί στοιχείο αυτογνωσίας, έγκυρο διαβατήριο στην διαρκή αναζήτηση της πνευματικής ελευθερίας, 

πολύτιμο εφόδιο στην “ιδιωτική μας οδό” προς την υπέρβαση… 

Πέρασμα απ’ το σκοτάδι στο φως… 

Πόθος λυσιμελής” κι ανάσα δροσιάς στις ψυχές μας που λίγο-λίγο στενεύουν…

Φτερούγισμα για τ’ όνειρο που τόσο λαχταρούμε…”

Με το παραπάνω κείμενο ο ζωγράφος συνόδευε το έργο του “Οδός Ελευθερίας”, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 στην έκθεση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Πρόσφατα ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, επέλεξε το έργο “Οδός Ελευθερίας” του ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή να κοσμεί -ως το νέο απόκτημα- τη συλλογή έργων τέχνης του ναού της δημοκρατίας.

Η μοναδική σχεδιαστική δεξιοτεχνία του ζωγράφου, σε συνδυασμό με την εξαιρετική αποτύπωση του φωτός και τις τονικές διαβαθμίσεις του, εικονοποιούν εύγλωττα το βαθύτερο νόημα της Ελευθερίας και τις πολυεπίπεδες αναγνώσεις του από τον θεατή. Στο έργο “Οδός Ελευθερίας” συμπυκνώνονται ζωγραφικές αξίες που δύσκολα συναντούμε σήμερα και παραπέμπουν στους μεγάλους δασκάλους της ζωγραφικής. Αυτά ήταν και τα κριτήρια αξιολόγησης της ειδικής επιτροπής ώστε σήμερα το έργο να συμπεριλαμβάνεται πλάι σε μεγάλες υπογραφές της ελληνικής τέχνης.


*Το έργο “Οδός Ελευθερίας” είναι λάδι σε μουσαμά, 72Χ58 εκ. 

………………………………………………………………………………………………

Χρήστος Γαρουφαλής (σύντομο βιογραφικό)

Ζωγράφος

 

Ο Χρήστος Γαρουφαλής γεννήθηκε το 1959 στο Αγρίνιο. Καλλιτέχνης της γενιάς του ’90 με σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής στην Αθήνα, ανήκει στην ομάδα των νεο-παραστατικών ζωγράφων. Πρόθεσή του να υποδηλώσει, συμπυκνωμένη σε σύμβολα, την ελληνική παράδοση, το ήθος και τις αξίες μιας εποχής που χάνεται ή που έχει ήδη χαθεί.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 10 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο (“άμπελος”, “μήνες-μνήμες”, “ανθρώπων βλέμματα”, “καφές ελληνικός”), ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 75 ομαδικές σε: Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ηνωμ. Πολιτείες, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία κ.α.

Το 2005 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων “Άμπελος – Οίνος” με αποκλειστική επιλογή έργων του.

Με πλούσια βιβλιογραφία, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα εκδόσεων, δημοσιευμένα κείμενα και αφιερώματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε επιλεγμένες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τέχνης και πολιτισμού στην: ΕΤ1, ΡΙΚ, ΝΕΤ, ΕΤ3-ραδιόφωνο, κλπ.

Με το έργο του έχουν ασχοληθεί ποιητές, τεχνοκριτικοί, λογοτέχνες και ιστορικοί τέχνης, όπως: Χρύσανθος Χρήστου (Ακαδημαϊκός), Δημήτρης Παπαστάμος (τ. Δ/ντής Εθνικής Πινακοθήκης), Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μιχάλης Σταφυλάς (λογοτέχνες), Νίκος Αλεξίου, Ελένη Βακαλό, Μανόλης Βλάχος, Αθηνά Σχινά, Ντόρα Ρογκάν, Μεγακλής Ρογκάκος (ιστορικοί τέχνης), Άννα Συνοδινού, Νέστορας Μάτσας, Κώστας Σερέζης, Δημήτρης Παπαποστόλου, Τάκης Αντωνίου, Χρήστος Κορέλας, κ.ά.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

Έργα του ευρίσκονται στη Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη Συλλογή έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων καθώς και σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2013 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

www.christosgaroufalis.gr

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ