Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Η λαογραφική έκθεση του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγρινίου (φωτο)

- Advertisement -spot_img

«Για να γνωρίσει κανείς έναν λαό και να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής του δεν αρκεί μόνο να γνωρίζει το σήμερα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η έρευνα που έχει να κάνει με το παρελθόν…». Μ’ αυτά τα λόγια ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και ειδήμονας σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, Θανάσης Κατσιμάρδος, μας υποδέχθηκε στην λαογραφική έκθεση του σχολείου του η οποία εξέπληξε ευχάριστα τους πολίτες της πόλης του Αγρινίου και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια σημαντική, πολιτιστική και λαογραφική δράση με πολύ ζήλο και μεράκι από την εκπαιδευτικό κ. Χριστίνα Ιωάννου η οποία μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β2 τμήματος, το διευθυντή του Σχολείου κ. Θανάση Κατσιμάρδο αλλά και τους γονείς, δημιούργησαν αυτή την αξιοζήλευτη προσπάθεια με τη συγκέντρωση και έκθεση πολύτιμου λαογραφικού υλικού.

Στην έκθεση θα δει κανείς στοιχεία και όρους από σύγχρονες λαογραφικές εκθέσεις και μουσεία όπως: Καταγραφή ειδών, οργάνωση – παρουσίαση της έκθεσης, μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης, στοιχεία εξέλιξης της τεχνολογίας, επιστημονικά στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Σχολείο και τελική αποτίμηση. Η όλη προσπάθεια φαίνεται ότι έχει στηθεί με μελέτη σε ό, τι αφορά τη θεματική και διαμόρφωση του δύσκολου εκθετηριακού χώρου. Η έκθεση επίσης έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει, να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να προβάλει οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό.

Η σύγχρονη χρηστική αξία των αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν μπορεί να μην έχουν σήμερα ιδιαίτερη αξία αλλά συντελούν στην αφύπνιση, στην αναμόχλευση της μνήμης των μεγαλυτέρων, ενώ στους νεότερους δείχνουν τις δυσκολίες μιας όχι και τόσο ξεχασμένης καθημερινότητας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη σχολική μονάδα, στον διευθυντή κ. Θανάση Κατσιμάρδο που αφουγκράζεται με ξεχωριστή επιτυχία το μεράκι και το παιδαγωγικό όραμα του δασκάλου αλλά και στην κ. Χριστίνα Ιωάννου συντελεστή της όλης προσπάθειας. Μια προσπάθεια ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία που δείχνει τον δρόμο για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στους τομείς του πολιτισμού, της πνευματικής καλλιέργειας και της εκπαίδευσης που πέρα από τη μάθηση μπορούν να παρατηρούν, να υποθέτουν, να συγκρίνουν, να φαντάζονται…

Αναφορικά με την σύνθεση της έκθεσης παρατηρούμε: Επαγγέλματα που χάνονται, τεκμήρια υφαντικής τέχνης, ανεκτίμητα κεντήματα, σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες, οικοτεχνία, σχολικές ποδιές, ποιμενικός βίος, σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές της Ρούμελης της Κρήτης αλλά και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ασημικά, χειροποίητα πλεκτά, παλαιά βιβλία και στοιχεία που έχουν πλέον χαθεί από την ελληνική οικοτεχνία γίνονται ένα μ’ ένα βουερό ποτάμι συναισθημάτων που αφήνουν αμήχανο και άναυδο τον επισκέπτη που στο τέλος θα αντιληφθεί το «χρέος».

Τα υπόλοιπα … στην έκθεση.

Πληροφορίες για τον επισκέπτη: Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από 17:30 – 19:30 μέχρι και τις 10 Απριλίου.

Βασίλης Ι. Κόκκοτος

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ