Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Επίκαιρη Ερώτηση Μίλτου Ζαμπάρα: Η κυβέρνηση χρεοκόπησε τις ΔΕΥΑ και τώρα τις παραδίδει στα χέρια των μάνατζερ

- Advertisement -spot_img

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Η ιδιωτικοποίηση του νερού το επόμενο βήμα της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής ανέλυσε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επερχόμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο και την δημιουργία επιχειρήσεων με διοίκηση από μάνατζερ. Η απαξίωση της κυβέρνησης προς τις ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια και οι υπέρογκες αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη οδήγησαν τις ΔΕΥΑ σε στοχευμένη χρεοκοπία και ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα.

Το νέο μοντέλο, όπως ανέλυσε ο βουλευτής, θα δημιουργήσει έναν υπερσυγκεντρωτισμό χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν η τοπική ιδιαιτερότητα, τα μικρά έργα που διαμοιραζόντουσαν στις τοπικές οικονομίες τώρα θα μετατραπούν σε μεγάλα και θα μοιράζονται στα συνηθισμένα συμφέροντα, θα υπερχρεωθούν οι ΟΤΑ με δανεισμό για να πληρώσει τα χρέη και το νερό θα χάσει το κοινωνικό του χαρακτήρα.

«Τα τιμολόγια του νερού θα αλλάξουν και οι τοπικές κοινωνίες δεν θα έχουν λόγο σε αυτό. Η κοινωνική πολιτική που οι ΔΕΥΑ διαχρονικά εφάρμοζαν δεν θα ισχύει πια αφού θα είναι απρόσωπο σχήμα χωρίς επαφή με την τοπική κοινότητα», τόνισε ο βουλευτής.

Ο Υπουργός έριξε την ευθύνη των χρεωμένων ΔΕΥΑ στις ίδιες τις ΔΕΥΑ και στην επιλογή τους να μην εισπράττουν τα χρέη. Με λίγα λόγια ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι πρόβλημα των ΔΕΥΑ που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, και όχι πρόβλημα της κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα να ελέγξει την αισχροκέρδεια στο ρεύμα.

Στην δευτερολογία του ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν ΔΕΥΑ που είχαν πλεόνασμα οικονομικό και με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους βρέθηκαν να χρωστάνε. Εάν δεν υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος ακόμα και οι νέες ΔΕΥΑ θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξυγιανθούν οι ΔΕΥΑ και να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν ένα κοινωνικό έργο στις τοπικές κοινωνίες» συνέχισε ο Μίλτος Ζαμπάρας.

Ο Υπουργός επέμενε στην επιλογή για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ υπερασπιζόμενος τα μεγάλα μεγέθη υπηρεσιών παρά τα μικρά αφού ακόμα και για την ποιότητα νερού και τις παρεχόμενες υπηρεσίες έριξε το φταίξιμο στις τοπικές ΔΕΥΑ.

 

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ