Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Εορτάζει ο πρωτοχριστιανικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παραβόλα

- Advertisement -spot_img

Την προσεχή Τρίτη, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εορτάζει ενα μοναδικό μνημείο της εκκλησιαστικής μας επαρχίας αλλά και του Δημου Αγρινίου το οποίο αξίζει την επίσκεψή μας.

Ο πρωτοχριστιανικος Ναος της Κοιμησεως της Θεοτόκου Παραβόλας , κτίσμα του 6ου αιωνα πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού Ναού . Πάνω σε πευκόφυτο ύψωμα νοτια της κωμόπολης της Παραβόλας και με απέραντη θεα στη λίμνη της Τριχωνίδας, τον κάμπο του Αγρινίου , τα χωρια του Θερμου και της Μακρυνείας δεσπόζει ο επιβλητικός Ναός της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Ενα Βυζαντινο εκκλησάκι ξεχασμένο στο πέρασμα του χρόνου μεσα στο Κάστρο.

Ο Πύργος ή Κάστρο της Παραβόλας είναι ερείπια οχυρωμένης θέσης στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας. Η οχύρωση περιλαμβάνει τα τείχη της αρχαίας πόλης Βουκάτιο ενισχυμένα με βυζαντινούς πύργους.

Σήμερα διασώζονται η ακρόπολη ερειπωμένη, τμήμα των τειχών του οικισμού που χτίστηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ., ερείπια των βυζαντινών πύργων και παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .

Το αρχαίο τείχος ενισχύθηκε, η ακρόπολη με πύργους, και ανακασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς, μετά το 1204 και με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους λατίνους ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το καλύτερο σωζόμενο τμήμα της είναι βυζαντινός πύργος στην ακρόπολη που σώζεται σε μεγάλο ύψος και έχει τρία παράθυρα και δύο πόρτες.

Ο Ναός της Θεοτόκου είναι μονόκλιτη Βασιλική κτίσμα του 6ου αιωνα με πολύ σοβαρο στατικο πρόβλημα στη στεγη που χρήζει άμεσης αντικατάστασης βάσει της μελέτης του μηχανικού και του Αρχιτέκτονα αλλά και με την έγκριση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Tα τελευταία χρόνια έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες και εκκλήσεις προς τους αρμοδίους βουλευτες, την Περιφερειάρχη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να ενταχθεί η επισκευή της στέγης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διασωθεί ενα μνημείο μοναδικό για τον Δήμο Αγρινίου αλλά και την τοπική μας Εκκλησία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023, παραμονή της εορτής και ωρα στις 19:30μμ θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ενω στη συνεχεια θα ψαλλουν τα Εγκωμια της Θεοτόκου και θα πραγματοποιηθει η περιφορα του Επιταφιου της Θεοτόκου εντος του Κοιμητηρίου.

Το πρωι της εορτής και ωρα 07:30πμ θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ορθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετα Θειου Κηρυγματος.

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ