Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Διεξαγωγή Τοπικού Θεματικού Εργαστηρίου και Εκπαιδευτικής Εκδρομής από την ΠΔΕ για το Έργο CHERRY

- Advertisement -spot_img

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, εταίρος στο Ευρωπαϊκό έργο CHERRY, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe 2021-2027, διοργάνωσε τοπικό θεματικό εργαστήριο και εκπαιδευτική εκδρομή για ενδιαφερόμενους φορείς από τον χώρο των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΠΔΒ), την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσόγελου και στο Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου.

Στην εκπαιδευτική εκδρομή και το θεματικό εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων/ ενδιαφερομένων μερών του έργου όπως ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Αιγιαλείας, η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Επιμελητήριο Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Στο πλαίσιο του θεματικού εργαστηρίου, που έλαβε μέρος στο Κτίριο Χρυσόγελου, Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης, έγινε παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (ΠΔΒ)στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) από τη Project Manager του έργου Καρβέλη Σοφία και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Έργου και παρουσιάστηκαν οι Καλές Πρακτικές που επιλέχθηκαν στο έργο σε τοπικό και διαπεριφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Πλαισίου της Περιφερειακής Πολιτικής της ΠΔΕ και των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί (μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις) για τις πολιτικές παρέμβασης στην Έξυπνη Εξειδίκευση σε επίπεδο Περιφέρειας σχετικά με τον τομέα της ΠΔΒ.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των σχετικών τάσεων σε επίπεδο ΕΕ, από την εποχή της Πανδημίας (COVID-19) και έπειτα, με επίκεντρο την ανάδειξη και αξιοποίηση των αγαθών/υπηρεσιών της ΠΔΒ και πώς αυτές αναδιαμορφώνουν ολόκληρο το τοπίο του κλάδου με νέες ευκαιρίες για συνέργειες και συνεργασίες.

Κλείνοντας, έγινε αναφορά στις επερχόμενες πιλοτικές δράσεις του CHERRY, συγκεκριμένα την ψηφιοποίηση του δημιουργικού τομέα μέσω εργαλείων, δικτύωσης και εξωστρέφειας και την υποστήριξη των συνεργειών/συνεργασιών μεταξύ φορέων της ΠΔΒ και της ΤΠΕ.

Η Τοπική Εκπαιδευτική Εκδρομή περιελάμβανε επισκέψεις στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου και στο Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

Η προϊσταμένη του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, Έφη Σαράντη, παρουσίασε την πλούσια ιστορική κληρονομιά του κτηρίου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και είναι στενά συνδεδεμένο με τη ζωή και τις μνήμες της σύγχρονης πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καλής πρακτικής είχε το πλούσιο έργο σε μουσειοπαιδαγωγικες δραστηριότητες και δράσεις βάση των οποίων αναδεικνύεται το ότι το Μουσείο αποτελεί πλέον πυρήνα εκδηλώσεων της Πόλης.

Επίσης, παρουσιάστηκε το ιστορικό της αξιοποίησης του κτιρίου και της αλλαγής χρήσης του σε αρχαιολογικό μουσείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνεται ότι τοΞενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει επιλεγεί και προταθεί ως Καλή Πρακτικήαπό την ΠΔΕ για το έργο CHERRY και πρόσφατα έλαβε υψηλή βαθμολόγηση από το εταιρικό σχήμα του έργου, στη λίστα καλών πρακτικών της Κατηγορίας ‘’Αστικός Μετασχηματισμός’’.

Επιπλέον, οι καλεσμένοι φορείς είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μουσείο από την κα Σαράντη, για να μάθουν περισσότερα για τα αρχαιολογικά εκθέματα και τις πολιτιστικές δράσεις του μουσείου όπου είδαν και την έκθεση γνωστού τοπικού φωτογράφου, Βασίλειου Αρτίκου, ο οποίος παρουσίασε και μίλησε στο κοινό για το έργο του και την σημασία του Μουσείου στην προβολή και την ανάδειξη του έργου τοπικών καλλιτεχνών, μέσα από εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στον χώρο του.

Τέλος, οι φορείς επισκέφτηκαν το Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου, το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα με το ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων Portimão από το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η Διευθύντρια του Μουσείου Άλατος, Δέσποινα Κανέλλη μίλησε για την ιστορία του αλατιού και τη διαχρονική σημασία του στην περιοχή, αλλά και πως αυτό συνυφαίνεται με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το έργο CHERRY συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος InterregEUROPE 2021-2027, με επικεφαλής εταίρο την περιφέρεια FriuliVenezia – Giulia, και αφορά στην ανάδειξη πολιτικών για την βελτίωση της λειτουργίας και της ανθεκτικότητας των πολιτιστικών φορέων μετά την πανδημία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου:

https://www.interregeurope.eu/cherry

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ