Οι πρωτοετείς φοιτητές του δεν ξεπερνούν τους 13 – «Δεν θα πέσουμε σε μία μοιρολατρία. Θα οργανωθούμε να δούμε τι χρειάζεται»
«Θα λειτουργήσει κανονικά, όπως όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας».
Αυτό απάντησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας στο ερώτημα τι θα γίνει με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που έχει μόλις 13 φοιτητές.
Πρόκειται για το νέο Τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, που θα ανοίξει τις πόρτες του τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Οι πρωτοετείς φοιτητές του δεν ξεπερνούν τους 13.
Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πρόβλημα για το πως θα στηθεί και θα λειτουργήσει ένα Τμήμα, έχοντας αυτόν τον αριθμό των φοιτητών. Ο κ. Μπούρας σημειώνει ότι θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του και από εδώ και πέρα «θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση της Σχολής, στην οποία ανήκει και η κοσμητεία και θα πάρουν αποφάσεις».
Σε κάθε περίπτωση βεβαιώνει ότι «δεν θα πέσουμε σε μία μοιρολατρία. Θα οργανωθούμε να δούμε τι χρειάζεται, ώστε να προσελκύσει το Τμήμα φοιτητές και από την πλευρά μας θα υπάρχει η αμέριστη συμπαράσταση, ώστε να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί, όπως του αρμόζει».
Εν τω μεταξύ, τρεις βασικοί τομείς του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον «αέρα», καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχισή τους.
Πρόκειται για τη Φοιτητική Μέριμνα, την πρακτική άσκηση των φοιτητών και την απόκτηση εκπαιδευτικής εμπειρίας για διδάσκοντες που προσλαμβάνονται ως έκτακτοι. «Είναι τρία προγράμματα του Πανεπιστημίου μας που στηρίζονται στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Και για τα τρία μπαίνει ένα θέμα επιλεξιμότητας από την ΕΕ κι αυτό το διαχειρίζεται κεντρικά η πολιτεία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν βγει οι προσκλήσεις, άρα τα νέα προς το παρόν δεν είναι καλά» μας είπε ο κ. Μπούρας. Ειδικότερα, το θέμα της Φοιτητικής Μέριμνας το είχε αναδείξει εκτενώς η «Π» προ ημερών.
Προσφέρει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας σε 1.000 και πλέον φοιτητές. Σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει αφορά την παροχή ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης σε φοιτητές, έχοντας μάλιστα μέχρι σήμερα αποτρέψει και αυτοκτονίες. Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις για τη φοίτηση των φοιτητών με αναπηρίες. Πέραν των άλλων, μέσω του προγράμματος το Πανεπιστήμιο προμηθεύτηκε ειδικό λεωφορείο που μεταφέρει από και προς το Πανεπιστήμιο φοιτητές που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια. Εάν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, όλες αυτές οι υπηρεσίες θα σταματήσουν πλέον να παρέχονται στους φοιτητές.
«Και τα τρία αυτά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά για το Πανεπιστήμιό μας, καθώς καλύπτουν βασικές ανάγκες. Κυρίως δε τονίζω αυτές που αφορούν τους φοιτητές μας. Αν λοιπόν δεν βρεθεί λύση, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».
Σημειώνουμε ότι για το θέμα αυτό έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές, καθώς η πρυτανική αρχή έγκαιρα μερίμνησε για τη γνωστοποίηση του προβλήματος, ώστε να κινητοποιηθούν όλοι και να στηρίξουν το αίτημα του Πανεπιστημίου.
Μαρίνα Ριζογιάννη-pelop.gr