Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Αχαΐα: 40.000 στρέμματα και έξι σπίτια έγιναν στάχτη

- Advertisement -spot_img

Τεράστες είναι oι εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε στάχτη μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Ερυμάνθου.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Μαστραντώνη υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ότι στο πέρασμά της έκαψε περίπου 40.000 στρεμμάτων!

axaia (1)

Καλλιέργειες, ελαιόδενδρα, προμήθειες, ζωοτροφές , αλλά και σπίτια παραδόθηκαν στο έλεος της τρομακτικής πυρκαγιάς.

Το tempo24 βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή καταγράφοντας και τις δύο ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) τόσο τις προσπάθειες πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν την πυρινη κόλαση, όσο και τις αγωνιώδεις κινήσεις των κατοίκων να σώσουν περιουσίες, σπίτια, και ζώα.

axaia (6)

Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής. Η δύναμη της φωτιάς ήταν τέτοια και με την βοήθεια των ισχυρότατων ανέμων δυνάμωνε ακόμη περισσότερο. Οι κάτοικοι δίπλα από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές με κλαδιά στα χέρια, κουβάδες και λάστιχα έδιναν μάχη να κρατήσουν την φλόγες μακριά από τα σπίτια τους.

“Δεν προλάβαμε να καταλάβουμε, πως από την μια στιγμή που βλέπαμε την φωτιά να είναι εκατοντάδες μέτρα μακριά, ξαφνικά να μπαίνει μέσα στο σπίτι μας” έλεγε κάτοικος στα Μασουρέϊκα, δείχνοντάς μας και τα τραύματα στο κεφάλι, που του προκάλεσε το δοκάρι που έπεσε από την στέγη του σπιτιού του, όταν έτρεξε στο εσωτερικό του να σώσει ότι μπορούσε.

Συνολικά 6 σπίτια σε Κάλφα, Μασουρέϊκα και Ράχη έγιναν ερείπια και αποκαΐδια. “¨Εμενε ο προπάππος μου σε αυτό το σπίτι. Το είχαν ανακατασκευάσει οι νέοι ένοικοι, δείτε πως ήταν”, μας έλεγε, δείχνοντας εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πέτρινη οικία, στον οικισμό Ράχη. Τώρα είχαν απομείνει οι μαυρισμένοι τοίχοι. Η σκεπή είχε καταρρεύσει και στο εσωτερικό του μάνο καμμένα ρούχα, έπιπλα, οικοσκευές.

“Πως θα ζήσουμε τα ζώα μας” έλεγε με δάκρυα στα μάτια κτηνοτρόφος βλέποντας τις προμήθειες για την τροφή των προβάτων του να είναι μια μαύρη άμορφη μάζα.

axaia (4)

Παράλληλα οι κάτοικοι είχαν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν και λόγω των πυρκαγιών τους 40 βαθμούς. Αλλά και την ανυπαρξία ηλεκτροδότησης. Η φωτιά είχε κάψει κολώνες της ΔΕΗ, αλλά είχε προκαλέσει εκταταμένες καταστροφές και στο δίκτυο ύδρευσης.

Μπαρής: Να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη σε μία δύσκολη ημέρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, με την επικινδυνότητα να είναι στο επίπεδο ‘4’. Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα, έφθασαν με καθυστέρηση. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, πάντως προέχει να αντιμετωπιστεί και η τελευταία εστία πυρκαγιάς και να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει τους πυρόπληκτους συνδημότες μας που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθειας Θόδωρος Μπαρής.

axaia (3)

axaia (2)

 

tempo24.news

- Advertisement -spot_img
Latest news
- Advertisement -
Related news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ