Μαθαίνω παίζοντας με την Αριάδνη Δάντε (Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019)

Στα πλαίσια της έρευνας για καινοτόμα εργαλεία μάθησης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, διοργανώνει σεμινάριο Δημιουργικής Μάθησης, με εισηγήτρια την κυρία Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπανου, Μηχανικού Πληροφορικής με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων), προκειμένου να υλοποιήσει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιωματική εισαγωγή των εκπαιδευτικών στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στη Δημιουργική Γραφή μέσα από τη Λογοτεχνία.
Ακολουθώντας ευχάριστες ιστορίες και ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν με την καθοδήγηση της συγγραφέως την αλγοριθμική, τη μαθηματική και λογική σκέψη, τη γεωμετρία και τη δημιουργική γραφή αξιοποιώντας τις γνώσεις τους ανεξάρτητα από το γνωστικό τους αντικείμενο.
Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της στενής συσχέτισης των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της σπουδαιότητας του έμμετρου λόγου στη μάθηση. Και οι δύο δράσεις εμπλέκουν αξίες και αρετές της ζωής και διοχετεύουν με ευφυή τρόπο στους μαθητευόμενους τις πληροφορίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. «Τα μοτίβα της Φιόνας»
2. «Το παιχνίδι της αφήγησης»
Στη σύντομη περιγραφή των προγραμμάτων πληροφορούμαστε για τα εξής:
1. «Τα μοτίβα της Φιόνας», ώρα: 10:30-12:00
Η Φιόνα, μια αθλήτρια της ποδηλασίας, μπαίνει κατά λάθος στον αγρό του περίτρανου ζωγράφου Θανασάκη. Από την πρώτη στιγμή μαγεύεται από τα πανέμορφα μοτίβα του ξακουστού δημιουργού κι αποφασίζει να τον αναζητήσει, για να μάθει την τέχνη του. Τα μοτίβα της Φιόνας αγκαλιάζουν με αγάπη τη λογοτεχνία, τη γεωμετρία και τη λογική σκέψη και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις δυνατότητες των προγραμματιστικών περιβαλλόντων.
2. «Το παιχνίδι της αφήγησης», ώρα: 12:00-13:30
Στο διδακτικό σενάριο «Το παιχνίδι της αφήγησης» πραγματοποιείται μια βιωματική προσέγγιση των βασικών χαρακτηριστικών της αφήγησης (σύμφωνα με τον Γάλλο θεωρητικό Genette) μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων. Το συγκεκριμένο πλάνο μπορεί να υλοποιηθεί σε μια ομάδα είκοσι ατόμων.

Η χρονική διάρκεια κάθε εργαστηρίου υπολογίζεται περί τα 60 λεπτά.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 από τις 10:30 έως τις 13:30.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 07/11/2019.